Zdá se, že App Store již není přístupný uživatelům iPhonů a iPadů v Íránu, přičemž společnost Apple zřejmě zavádí zákaz IP adres na celém území.



Všechny iránské IP adresy se zdají být v současné době neaktivní pro App Store. Íránský bezpečnostní výzkumník Meysam Firouzi řekl společnosti Bleeping Computer, že se mohl připojit k App Store při použití VPN, i když má účet s iránskými údaji.

Vzhledem k americkým sankcím Apple neprodává své výrobky v Íránu, ani tam není iránský App Store, ale v zemi jsou miliony iPhonů, které byly pašovány z míst, jako je Dubaj a Hongkong. Uživatelé iPhonu v Íránu již dříve mohli přistupovat k App Stori nastavením svých zařízení do jiných oblastí.

V srpnu začala společnost Apple odstraňovat aplikace z jejích App Storu vytvořených íránskými vývojáři pro íránské občany, jako je Snapp, populární aplikace pro služby typu Uber v Íránu a další. Apple to nyní posunul o krok dál a zdá se, že brání všem uživatelům, kteří mají IP adresu v Íránu, úplným zákazem přistupu k App Storu.

Zdroj: macrumors.com