Již v minulosti jsme vás informovali o konceptu MacBooku s dotykovou plochou místo hardwarové klávesnice. Apple minulé léto skutečně podal patent, který by mohl něco takového umožnit. Efektivním využitím dotykového panelu by totiž bylo možné dosáhnout mnohem všestrannější klávesnice, než u klasické hardwarové klávesnice.



Samotný patent byl podán 31. srpna 2017 a publikován byl poté dnes – 15. března. Popis důkladně popisuje nahrazení fyzických kláves displejem vybaveným multi touch technologií. Klávesnice by taktéž měla nabídnout haptickou odezvu, tudíž by vytvářela dojem, že mačkáte skutečné fyzické klávesy. V podstatě by se jednalo o podobné řešení, jako například u domovského tlačítka iPhonu 7 / 7 Plus a 8 / 8 Plus. Apple by patent mohl využít jak u MacBooků, tak u nového příslušenství, například klávesnici Magic Keyboard k iMacu.

V patentu se dočteme, že tradiční klávesnice založené na fyzických klávesách nemůžou nabídnout takové možnosti, jaké nabízí moderní operační systémy a software a nedokáží se adaptovat na uživatelské potřeby a preference. Klávesnice by podle informací poskytnutých v patentu měla nabídnout také 2 senzory snímající intenzitu zatlačení, tudíž bychom se dočkali podobného systému, jaký nabízí už například dnešní MacBooky s Force Touch trackpadem. Obrázek poskytnutý s patentem přímo ukazuje širokoúhlý displej, na kterém jsou vyobrazená tlačítka klávesnice. Ukazuje specifické rozložení klávesnice, tudíž bychom mohli počítat s tím, že bude možné rozložení kláves uspořádat v závislosti na uživatelských preferencích (jak bylo zmíněno výše).

Samozřejmě se opět jedná jen o patent. Osobně bych mu ale do budoucna určitě věřil. Proč? Apple už s Touch Barem ukázal, že se nebojí experimentovat a vypadá to, že této cestě skutečně věří. Proto osobně vidím proužek nad klávesnicí – Touch Bar – jenom jako mezikrok k plně dotykové klávesnici.

Zdroj: appleinsider.com