Nedávno jsme vás v jednom z našich článků informovali o podvodném emailu snažícím se z lidí dostat jejich údaje k Apple ID pomocí odkázání na falešnou stránku, kde byste následně měli vyplnit své přihlašovací údaje. Tomuto typu podvodů se říká phising a pokud jste někdy přemýšleli, co se s vašimi údaji stane dál, stačí si přečíst tento článek.



Podvodníci totiž následně s odcizenými údaji obchodují na dark webu, kde si následně můžete koupit přístupové údaje k mnoha různým službám. Pravděpodobně si teď řeknete, že se bude jednat o poměrně cenově nedostupné zboží. Ale opak je pravdou. Například přístupové údaje ke zmíněnému Apple ID si můžete koupit jen za 15,39 dolarů za kus. Podle průzkumu společnosti top10vpn.com se potom jedná o nejhodnotnější přístupové údaje, když nepočítáme finanční služby.

„Náš tým zkontroloval 3 hlavbí ilegální stránky obchodující s přístupovými údaji. To byly – Dream, Point a Wall Street Market a to v období od 5. do 11. února 2018. Posbírali jsme relevantní výsledky, vypočítali průměrnou cenu za přihlašovací údaje k dané službě a vytvořili tabulku pro porovnání.“

 

Zajímavé je, že když se dostaneme k údajům pro PayPal a bankovní účty, ani zde ceny nejsou nijak vysoké. Například nejdražší ceny za PayPal účty se pohybovaly někde okolo 274 amerických dolarů za kus, ale ceny za bankovní účet byly jen někde okolo 160 dolarů. Je však důležité zínit, že jejich cena se liší podle zůstatku na účtu. Typicky jsou však údaje naceněny na 10 % dostupného zůstatku. Na tabulku cen všech těchto údajů se můžete podívat níže.

Zdroj: 9to5mac.com