Prezident Spojených států Donald Trump dnes odpoledne vydal prohlášení, které blokuje společnost Broadcom, aby získala Qualcomm ve smlouvě, která by měla hodnotu více než 117 miliard dolarů, jak uvádí Bloomberg.



Příkaz prezidenta byl přijat na základě doporučení Výboru pro zahraniční investice (CFIUS) ve Spojených státech, a to navzdory snahám společnosti Broadcom o zachování navrhované transakce v průběhu posledních několika týdnů. Američtí představitelé věřili, že akvizice společností Qualcomm, kterou vyšetřuje CFIUS, by mohla ohrožovat národní bezpečnost.

Společnost CFIUS předtím uvedla, že akvizice Qualcommu společnosti Broadcom by mohla podkopat vedoucí postavení společnosti Qualcomm v bezdrátové technologii 5G, což by umožnilo (Číně) Huawei stát se dominantním dodavatelem 5G na světě. Singapurská společnost Broadcom slíbila , že nebude prodávat aktiva společnosti Qualcomm 5G, oznámila plány na rekonstrukci ve Spojených státech a slíbila investovat miliardy ve Spojených státech, ale to nezměnilo obavy regulátorů.

Existují důvěryhodné důkazy, které mě vedou k přesvědčení, že společnost Broadcom Ltd.“ získáním Qualcomm „může podniknout kroky, které ohrozí narušení národní bezpečnosti Spojených států,“ uvedl Trump v rozkazu, který byl vydán v pondělí ve Washingtonu.

Trump také uvedl, že „je zakázáno jakékoli podstatné vyrovnání, získání nebo převzetí, ať již přímo či nepřímo.

Společnost Broadcom poprvé předložila nabídku nákupu Qualcommu za 70 dolarů za akcii v hotovosti a akcie v listopadu roku 2017, označující návrh „největší akvizice technologie, kterou Qualcomm odmítla.

Qualcomm také odmítl následné nabídky 121 miliard dolarů a 117 miliard dolarů, a nesouhlasil s touto akvizicí v době, kdy byla Trumpem blokována. Společnost Broadcom se pokoušela přidávat do rady společnosti Qualcomm členy přátelské pro fúze, dnešní objednávka však jasně uvádí, že žádné spojení nebo akvizice mezi těmito dvěma společnostmi nebude povoleno.

 

Zdroj: macrumors.com