Počínaje letošním rokem přinesl Snapchat i Instagram integraci s Giphy a podporu pro GIF, to uživatelům umožnilo přidávat na své příspěvky a příběhy nálepky. Jak bylo nejprve uvedeno v TechCrunch, obě sociální sítě tuto integraci nyní odstranily.



Důvodem měla být samolepka, která obsahovala rasovou nesnášenlivost. Snapchat i Instagram vydali prohlášení o této záležitosti, poté co uvedli, že úplně odstranili integraci s Giphy, dokud společnost neprovede vyšetřování. Mluvčí společnosti Snapchat:
„Jakmile jsme to zjistili, odstranili jsme tento GIF a zakázali integraci s Giphy, dokud si nebudeme jisti, že se to nestane znovu. Nyní čekáme na tým společnosti Giphy, aby se na to podíval.“ Mluvčí Instagramu zopakoval tento názor: „Tento typ obsahu nemá v Instagramu žádné místo. Zastavili jsme integraci s Giphy, dokud nebude vyšetřen tento problém.“

GIF původně objevila a sdílela na Twitteru Lyauna Augmonová. Krátce po tomto zjištění Snapchat a Instagram zastavili integraci s Giphy. Giphy uvedl, že okamžitě odstranil dotyčný GIF po jeho objevení a řekl, že porušuje jeho obsahové pokyny. GIF prošel kvůli chybě ve filtrech obsahu. Společnost dále vysvětluje, že chybu opravila a znovu upravuje všechny samolepky v aplikaci. Zde je úplné prohlášení společnosti Giphy: „Uživatel nalezl v naší knihovně urážlivou nálepku GIF a my jsme ji okamžitě odstranili podle našich pokynů pro obsah.

Po prošetření incidentu byla tato nálepka k dispozici kvůli chybě v našich filtrech obsahu, které mají specifický vliv na nálepky GIF. Opravili jsme chybu a v naší knihovně jsme znovu zkontrolovali všechny samolepky GIF. Zaměstnanci GIPHY dále kontrolují každou nálepku ručně. Tyto kontroly by měly být dokončeny brzy. Vezmeme plnou zodpovědnost za to co se stalo a upřímně se omlouváme každému, kdo byl uražen.“ Instagram nejprve přinesl podporu pro nálepky GIF a v lednu přidal integraci Giphy. Snapchat následoval tento příklad a přidal funkci v únoru.

Zdroj: 9to5mac.com