Investoři se obávají, že osud globálních akciových trhů je příliš silně závislý na několika technologických gigantů, mezi kterými patří i Apple. Globální akciový index, který sleduje Apple, Alibaba, Amazon, Baidu, Facebook, Google, Netflix, Nvidia, Tesla a Twitter, zaznamenal včera rekordní propad, uvádí WSJ.



Index NYSE FANG+, který sleduje desítky světových technologických společností, včetně  Facebook, Apple a čínské společnosti Alibaba, se v úterý snížil o 5,6%, což je nejhorší jednodenní pokles od svého vzniku před čtyřmi lety. Investoři se nyní obávají, že mají neúměrný vliv na širší akciové indexy, jako jsou S & P 500 a Nasdaq Composite. Celkový technologický sektor nyní dosahuje 26,8%, což je zdaleka největší složka. Finanční zásoby na druhém místě představují 16,8%, podle Thomsona Reuters. Jejich rychlé zisky přicházejí vedle velkých přílivů do pasivních fondů, které sledují tyto ukazatele, a ponechávají miliony investorů náchylných k většímu poklesu, pokud by se akcie snažily více.

Diskuse na Facebooku zvýšila obavy, že tech sektor jako celek může čelit zvýšené regulaci, která může omezit příjmy. Není pochyb o tom, že technologičtí giganti mají obrovský vliv na širší akciový trh. Silný postoj společnosti Apple k ochraně osobních údajů by však měl být méně citlivý na regulaci, než společnosti jako Google a Facebook, které silně závisí na zpeněžení uživatelských dat. Apple by mohl dokonce těžit z omezení, která mají vliv na konkurenční činnost. Díky větší obavě spotřebitelů ohledně soukromí jejich dat se stávají atraktivnější právě produkty a služby společnosti Apple.

Zdroj: 9to5mac.com /