Generální ředitel společnosti Facebook, Mark Zuckerberg se odpoledne zabýval probíhající situací kolem firmy Cambridge Analytica, které neoprávněně použila osobní údaje získané z Facebooku pomocí aplikací třetích stran k vytváření cílených politických reklam během voleb v roce 2016 pro Donalda Trumpa o této kauze jsme vás informovali v minulém článku.



Zuckerberg načrtl vícestupňovou reakci, kterou chce společnost Facebook učinit, aby zabránila tomu, aby se tato situace opakovala, a jedna funkce, kterou bude Facebook přidávat, je nový nástroj v horní části „News Feed“, který lidem umožní zjistit, které aplikace používají.

Každá aplikace používaná na platformě Facebook má přístup k osobním údajům uživatele, takže nástroj Facebook umožní lidem zjistit, které aplikace mají informace, a nabídne snadný způsob, jak zrušit oprávnění.

Snímek z vyjádření Marka Zuckerberga (kompletní příspěvek naleznete níže).

Tento nástroj je již dostupný prostřednictvím nastavení ochrany osobních údajů na Facebooku, ale společnost plánuje zpřístupnit je všem uživatelům.

V roce 2014 společnost Facebook implementovala změny, aby snížila množství datových aplikací, které měly přístup k datům (data CA byla před rokem 2014), a společnost Facebook říká, že nyní prozkoumá všechny aplikace, které měly přístup k velkému množství informací před změnou platformy.

Vyjádření: „Provedeme úplný audit jakékoli aplikace s podezřelou aktivitou. Zakážeme každého vývojáře z naší platformy, který nesouhlasí s důkladným auditem. A pokud zjistíme, že vývojáři zneužili informace umožňující identifikaci osobních údajů, zakážeme je a řekneme každému, kdo tyto aplikace ovlivní.

Zuckerberg také uvádí, že společnost Facebook plánuje odstranit přístup vývojářů k datům, pokud aplikace nebyla použita v posledních třech měsících, a množství dat poskytnutých aplikaci, když se uživatel přihlásí, bude dále omezen na jméno, profilovou fotku a e-mailovou adresu. Přístup k příspěvkům nebo jiným soukromým údajům bude vyžadovat, aby uživatelé explicitně schválili akci.

Skandál kolem společnosti Cambridge Analytica vyústil v obrovskou kampaň „#DeleteFacebook“ od uživatelů, kteří se zajímají o údaje, které společnost Facebook shromažďuje a jak se používá, a tento týden to poznamenoalo i akciový trh Facebooku.

Uživatelé Facebooku, kteří nejsou spokojeni se zodpovědností Zuckerberga, mohou účet Facebooku trvale smazat kliknutím na tento odkaz.

Kompletní příspěvek Marka Zuckerberga:

Zdroj: macrumors.com