Když někdo slyší název značky Apple, tak si hned myslí „nadhodnocený“ nebo „drahý“. Jaká ovšem byla cena předchozích iPhonů? Smartphone společnosti Apple svou popularitou definoval celou kategorii chytrých mobilních telefonů. První model byl představený v roce 2007 jako revoluční zařízení ovládané jen za pomocí prstů, které kombinovalo funkce telefonu, přehrávače hudby a internetového prohlížeče. Druhý model z roku 2008 umožnil vývojářům vytvářet pro operační systém iOS vlastní aplikace, včetně her, které lze koupit a stáhnout z obchodu App Store. Z iPhonu se postupně stalo multifunkční zařízení používané ke komunikaci, práci, zábavě, studiu, navigaci, platebním transakcím, ovládání domu či měření a uchování zdravotních dat.



Pojďme se podívat na ceny iPhonů a to hned od prvního kousku z roku 2007. Uváděné ceny jsou za volný prodej (vynechali jsme ceny od operátorů se smlouvou v USA). Co vlastně získali uživatelé při každém vydání nového typu?

  • Celkově existuje 18 modelů telefonu iPhone

Tento článek budeme postupem času s představováním nových iPhonů stále aktualizovat, aby zde byla zaznamenaná veškerá historie cen iPhonů.

2007 Originální iPhone 2G

Původní, první iPhone se v době uvedení jmenoval pouze iPhone a zpětně jej i samotný Apple nazývá různými jmény – najdeme iPhone 2G, původní iPhone či posledním označením iPhone Original na tiskové konferenci v červnu 2010.

Hardwarové specifikace přístroje byly v roce 2007 velice nadprůměrné, konkrétně se jednalo o procesor Samsung S5L8900 (412MHz ARM 1176 procesor, grafický koprocesor PowerVR MBX 3D) a operační paměť o velikosti 128 MiB (eDRAM). Pro uživatele bylo připravené dodatečně nerozšiřitelné, integrované, flashové úložiště o velikosti 4, 8 či 16 GiB. Samotnou výrobu přístroje prováděla, podobně jako u dalších výrobků společnosti Apple, firma Foxconn. iPhone 2G byl dodáván s předinstalovaným operačním systémem iPhone OS 1.0. Nejvyšší verze, kterou je možné na tento iPhone nahrát, je iPhone OS 3.1.3, z roku 2009.

Nenativní aplikace byly v telefonu řešeny za pomocí webových stránek. Později se nalezly způsoby, jak obejít zabezpečení iPhone a do telefonu vlastní aplikace nahrát přes tzv. jailbreak. Telefon bylo v počátcích možné koupit pouze u výhradního amerického operátora AT&T a noví zákazníci se v prvních dnech setkávali s problémovou aktivací, protože servery AT&T nebyly na takový nápor prodejů připravené.

Klíčové vlastnosti

  • 2G sítě
  • 30 pinový konektor
  • 3,5 „širokoúhlý displej s více dotyky
  • Vestavěný webový prohlížeč Safari a připojení Wi-Fi
  • 2 megapixelový fotoaparát
  • Akcelerometr
  • Snímač přiblížení
  • Snímač okolního světla

Cena: 499$ až 599$ (8.210,- Kč až 12.300,- Kč).

2008 – iPhone 3G

iPhone 3G, v pořadí 2. smartphone od firmy Apple Inc., představen 9. června 2008 na Celosvětové konferenci vývojářů (WWDC 2008) v Moscone Center v San Franciscu, byl ve skutečnosti pro rozmach Applu nejklíčovější iPhone. Telefon přišel s GPS, 3G mobilními daty a co je nejdůležitější, měl nově App Store.

Stejně jako předchozí generace, má procesor Samsung S5L8900, který tvoří ARM 1176 kompatibilní procesor taktovaný na 412 MHz a grafický koprocesor PowerVR MBX 3D a operační paměť eDRAM o velikosti 128 MiB. Pro uživatele bylo připravené integrované flashové úložiště o velikosti 8 či 16 GB. Na rozdíl od předchozího modelu, byl dostupný ve dvou barevných provedeních, v černé a bílé. Pro kryt zadní strany přístroje nebyl z důvodů 3G konektivity použit hliník, ale plast.

Applem navržený přístroj vyráběla společnost Foxconn. iPhone 3G byl dodáván s předinstalovaným operačním systémem iPhone OS 2.0. Nejvyšší verze, kterou je možné na tento iPhone nahrát, je iPhone OS 4.2.1 z roku 2010.

Od této chvíle nemuseli vývojáři vytvářet pomalé a mnohdy nefungující web aplikace, nebo nacházet různé pochybné způsoby, jak obejít zabezpečení iPhone a do telefonu vlastní aplikaci nahrát. Nyní je bylo možné publikovat a prodávat přes Apple App Store. Když se obchod s aplikacemi pro iOS otevíral, bylo na něm celkově 500 aplikací a jeho samotný vznik byl klíčovým momentem, kdy se iPhone začal stávat něčím více, než Jobsem původně v lednu 2007 představeným zařízením kombinujícím tři hlavní funkce – mobilního telefonu, přehrávače hudby a internetového prohlížeče. Od teď se z něj začalo stávat multifunkční zařízení, kombinující například internetový komunikátor, přehrávač videí, zařízení na kterém se dalo nakupovat či pracovní nástroj. Byl to najednou počítač ve kapse se vším všudy. A taky jej pomalu začal nahrazovat.

iPhone 3G byl jako první iPhone dostupný oficiálně i v ČR.

Klíčové vlastnosti

  • 3G síť
  • Vestavěná GPS
  • App Store

Cena: 681$ až 795$ (14.000,- Kč až 16.300,- Kč)

2009 – iPhone 3Gs

iPhone 3Gs vypadá jako jeho předchůdce. Veškeré inovace proběhly uvnitř přístroje. V zařízení byl použit procesor Samsung S5PC100 ARMv7 Cortex-A8 833 MHz podtaktovaný na 600 MHz a grafický koprocesor PowerVR MBX Lite 3D. Operační paměť typu eDRAM byla oproti předchozímu modelu zdvojnásobena na 256 MiB. Jako první iPhone dokáže nativně, bez nutnosti dohrávat aplikaci třetích stran, natáčet video, avšak pouze v rozlišení VGA s 30 fps. V telefonu se nově nachází Spotlight, čili vyhledávání napříč systémem a telefon je možné ovládat pomocí hlasových pokynů, což lze pokládat za jakéhosi předchůdce Siri.

Pro uživatele bylo připravené integrované flashové úložiště o velikosti 8, 16 a 32 GiB. Stejně jako jeho předchůdce, byl i tento model dostupný jak v černé, tak v bílé barvě. Jako u ostatních výrobků designovaných společností Apple, výrobu samotnou prováděla firma Foxconn. Telefon byl dodáván s předinstalovaným operačním systémem iPhone OS 3.0. Nejvyšší verze, kterou je možné na tento iPhone nahrát, je iOS 6.1.6, z roku 2014.

Klíčové vlastnosti

  • 3 megapixelová autofokusová kamera s videozáznamem
  • Hlasové ovládání, hands-free
  • Vestavěný digitální kompas

Cena: 599$ až 699$ (12.300,- Kč až 14.400,- Kč)

2010 – iPhone 4

Vzhledem se iPhone 4 představený 24. června 2010 výrazně liší od svých předchůdců. Oblá záda, typická pro původní iPhone a modely 3G/3GS, byla nahrazena ostře řezaným šasi, které sestává z přední a zadní skleněné strany, jenž po obvodu celého přístroje spojuje ocelový pruh. V době vydání byla k dispozici jen černá barva, teprve 28. srpna 2011 Steve Jobs představil i bílou verzi.

iPhone 4 je prvým, ve kterém se objevil první procesor navrhovaný přímo Applem, označovaný jako Apple A4. Jedná se o 1Ghz procesor typu ARMv7 vyráběný 45nm technologií a pro reálný provoz podtaktovaný na 789 MHz. GPU tvoří PowerVR SGX 535. RAM byla oproti modelu 3GS zdvojnásobena na 512 MiB. Lepší procesor umožnil operačnímu systému iOS 4 i omezenou práci s více aplikacemi, jednoduchý multitasking.

Vlastní procesor dokázal mimo jiné přinést i podporu jemnějších displejů, Applem označovaných jako Retina, o dvojnásobné hustotě pixelů předchozích modelů, tedy 330 ppi. Rozlišení se tak z původních 480 × 320 px zvýšilo na 960 × 640 px při stejné velikosti a úhlopříčce displeje. Apple se spolu s displejem věnoval větším možnostem práce s fotoaparátem. Uvedl nově přední kamerku, v rozlišení 1,2 Mpx, a představil svou představu o video-telefonii, FaceTime. Vylepšen byl i zadní fotoaparát, jehož rozlišení se ze 3 Mpx zvýšilo na 5 Mpx a na zádech telefonu se nově objevila přisvětlovací dioda.

14. července 2010 vlivný magazín Consumer Reports, který v USA testuje různé spotřební zboží a zjišťuje případné vady, čímž pomáhá kupujícím v rozhodování, uvedl, že Apple iPhone 4 má problém s příjmem signálu. Ten je způsoben konstrukcí a nikoliv softwarem. Testy v Consumer Reports potvrdily, že pokud umístíte ruku (či stačí prst) na levý spodní roh na předěl mezi částmi kovové obruby, síla signálu poklesne natolik, že to může být důvodem i k ukončení hovoru. Dva dny na to Apple svolal konferenci, ve které označil aféru za nafouknutou a zmínil, že si doposud stěžovalo 0,5 % zákazníků. Zároveň přešel do protiútoku a ukázal videa konkurenčních značek, které se potýkají s podobnými problémy. Také na konferenci oznámil, že každý zákazník má možnost pomocí speciálního programu získat speciální plastové pouzdro, které problémům zamezí.

Klíčové vlastnosti

  • iBooks a multitasking (přepínání aplikací)
  • 3,5″ Displej sítnice (960 x 640 pixelů)
  • Přední fotoaparát pro FaceTime
  • 5 megapixelový fotoaparát s LED bleskem s videozáznamem HD
  • A4 procesoru
  • Tříosý gyroskop

Cena: 599$ až 699$ (12.300,- Kč až 14.400,- Kč)

2011 – iPhone 4s

4. října 2011, čili den před smrtí Steve Jobse, byl představen iPhone 4s, přestože písmeno „S“ v názvu označuje Speed, řada fanoušků Applu tento model zve „iPhone 4 (For) Steve“, kde paradoxně Jobsova smrt vyšroubovala prodeje iPhonu do závratných výšin a z telefonu za pár hodin udělala produkt roku.

Vzhledem je totožný, jako jeho předchůdce iPhone 4, ze kterého plně konstrukčně vychází. Jedinou viditelnou změnou, je jiné rozložení antény (černé pruhy na bocích telefonu), které řeší problém předchozího modelu se špatným příjmem signálu. Největší změny se udály uvnitř. Applem vyvíjený procesor druhé generace, Apple A5, založený na technologii ARMv7, uvedl éru vícejádrových procesorů v iPhonech. Kromě dvoujádrového CPU obsahoval i dvoujádrový GPU (PowerVR SGX 543MP2), to vše za pomocí technologie 45 nm. RAM zůstala stejná jako v případě předchozího modelu, a tedy 512 MiB. Telefon se prodával ve velikostech 8, 16, 32 a 64 GiB. Nicméně kapacita 8 GiB byla vyráběna až po zahájení prodeje pátého modelu, přičemž vyšší kapacity již nebyly nabízeny. Telefon byl stažen z prodeje po uvedení nového iPhone 6 a iPhone 6 Plus. Velký důraz byl kladen na kvalitu fotografií, fotoaparát byl přepracován a dostal 8Mpx snímač a clonu ƒ/2,4. S telefonem bylo možno nahrávat videa o rozlišení 1080p při 30 fps. Další novinkou byla nově možnost ukládat svá data a zálohovat telefon za pomocí služby iCloud. iPhone 4S byl dodáván s předinstalovaným operačním systémem iOS 5.0. Poslední verzi, kterou zařízení podporuje, je iOS 9.3.5.

Model 4s se stal prvním iPhonem, který byl vybaven hlasovou asistentkou Siri, inteligentní osobní asistentkou, která je součástí Apple iOS od verze 5, pomocí které je možno zjednodušit či automatizovat řadu činností spojenou s telefonem, kupříkladu psaní zpráv, nastavování připomínek či budíků či vyhledávání informací na internetu. Název Siri je odvozen od akronymické zkratky pro rozpoznávání řeči. Bohužel v současné době s ní není možno hovořit v českém jazyce.

Klíčové vlastnosti

  • iMessage a iCloud
  • Dvojjádrový čip A5
  • Siri
  • 8 megapixelový fotoaparát s f / 2,4 clonou a 1080p HD videozáznamem

Cena: 649$ až 849$ (13.300,- Kč až 17.400,- Kč)

2012 – iPhone 5

iPhone 5 je první iPhone, který přinesl zvětšení displeje. Všechny předchozí verze, i přes rozdílnou jemnost displeje, měly pouze 3,5″ displej, kdežto iPhone 5 má displej 4palcový v rozlišení 1136 × 640 px. S nárůstem displeje rostly i rozměry přístroje do výšky – z původních 115,2 mm na 123,8 mm (rozdíl 8,6 mm). Šířka zůstala identická, změnila se ale tloušťka, a tak telefon z původních 9,3 mm zhubnul na 7,6 mm (rozdíl necelých 20 %).

Dvoujádrový procesor v zařízení, Apple A6 ARMv7, byl nově taktovaný na 1,02 GHz v rámci obvyklého taktu a 1,3 GHz v rámci automatického přetaktování. Narostla i velikost RAM, oproti modelu 4S se zdvojnásobila a to na 1 GiB. Telefon se prodával s velikostmi 16, 32, a 64 GiB úložného prostoru a jako každý typický iPhone neměl slot pro paměťové karty. Byl tradičně k dispozici ve dvou barevných provedeních, černé a bílé. Telefon podporoval standard LTE, ale jen 900 MHz.

iPhone 5 byl dodáván s předinstalovaným operačním systémem iOS 6.0. Poslední verzí, kterou telefon podporuje, je verze iOS 10.3.

Klíčové vlastnosti

  • První iPhone obsahuje EarPods
  • LTE sítí
  • Bleskový konektor
  • Technologie potlačení šumu (pro telefonní hovory)
  • Čip A6
  • 4 „Displej sítnice (1136 x 640 pixelů)

Cena: 649$ až 849$ (13.300,- Kč až 17.400,- Kč)

2013 – iPhone 5s

Model iPhone 5s byl představen, společně s iPhonem 5c, 10. září 2013 jako nástupce pátého modelu a v pořadí se jedná o 7. generaci iPhonu.

Konstrukčně se výrazně neliší vůči předchozí generaci a v případě klasické černé (resp. šedé) a bílé barvy, je zepředu k rozeznání jen pomocí Touch ID, které bylo u modelu 5s použito poprvé v historii. Nicméně existuje ještě barevná varianta ve zlatém provedení, která sloužila k nejvýraznějšímu vyhranění se vůči předchozímu modelu. Zezadu bylo možno identické přístroje iPhone 5 a iPhone 5s rozeznat pouze pomocí blesku – novinka obsahovala dvoudiodový blesk, Applem zvaný True Tone, který díky své rozdílnosti barevného spektra (jedna dioda je bílá, druhá laděna do žluté) zajišťoval nejen vyšší osvit blesku, ale i přirozenější barvy.

Uvnitř přístroje tiká procesor Apple A7, který nově obsahoval pohybový koprocesor Apple M7. Ten umožňoval přesnější snímání dat z pohybových senzorů, akcelerometru, gyroskopu a kompasu, nejen v době potřeby konkrétní aplikace, ale po celou dobu zapnutí iPhone. To umožnilo přesnější navigaci v mapách, stejně jako možnost neustále snímat polohu přístroje a z té následně počítat například počet každodenně uražených kroků nositele přístroje. V době vydání přístroje akorát k tomu nebyla v systému předinstalovaná aplikace (dnes ukládané v aplikaci Zdraví, která se objevila až v systému iOS 8) a bylo nutno použít aplikace třetích stran.

RAM měla stejnou velikost jako v případě modelů 5 a 5c, tedy 1 GiB. Uživatelsky nerozšiřitelnou paměť (slot pro paměťové karty není k dispozici) bylo možné zakoupit ve velikostech 16, 32 a 64 GiB.

Prvními mobilními telefony, které umožňovaly odemykání pomocí čtečky otisků prstů, byly přístroje Toshiba G500 and G900, uvedené na trh v roce 2007. Prvním smartphonem pak Motorola ATRIX 4G uvedená v roce 2011, kde byl otisk prstů řešen netradičně na zadní vrchní hraně přístroje. iPhone 5s byl prvním přístrojem, který měl čtečku na přední straně, zabudovanou v rámci typického tlačítka „Domů“ a krytou obtížně poškrábatelným safírem (tvrdost 9). Spolu s uvedením iPhone vznikl na trhu trend, kdy otisky prstů museli mít i ostatní výrobci. Tento přístup byl však často kritizován, protože hash otisku prstu není tak jedinečný jako náhodný řetězec znaků (pravděpodobnost záměny u otisku prstů je 1:50 000) a vzhledem k tomu, že otisky prstů v běžném životě snadno zanecháváme ve svém okolí, snadno odcizitelný. V dubnu 2014 se povedlo vědcům z New York University Tandon School of Engineering vytvořit „Master Fingerprint“, kterým bylo možno překonat ochranu jakéhokoli zařízení na trhu s 26–65 % pravděpodobností.

Klíčové vlastnosti

  • A7 64bitový čip
  • Blesk – True Tone
  • Touch ID
  • Kamera HD FaceTime

Cena: 649$ až 849$ (13.300,- Kč až 17.400,- Kč)

2013 – iPhone 5c

Nejvýraznější změna barev a vzhledu v modelové řadě přišla s příchodem iPhone 5C, který netradičně oproti preferenci Applu v dražších a kvalitnějších materiálech, jako je hliník či tvrzené sklo, použil pro výrobu polykarbonát. Telefon byl na rozdíl od obvyklých dvou barev iPhonů (černé a bílé) nabízen v pěti variantách – žluté, růžové, zelené, modré nebo bílé.

V rámci hardware se toho mnoho nezměnilo, iPhone 5C vychází z výbavy jeho předchůdce, o rok staršího modelu iPhone 5. Jedinou výraznější změnou je drobné navýšení velikosti akumulátoru, 1 510 mAh z původní hodnoty 1 440 mAh, LTE konektivita nově podporuje frekvence 800 a 1 800 MHz (iPhone 5 umí jen 900 MHz) a hmotnost se zvýšila o 20 g na celkových 132 g. Zbytek telefonu je identický, stejně jako použitý procesor Apple A6.

iPhone 5C byl dodáván s předinstalovaným operačním systémem iOS 7.0; poslední verzi, kterou lze nainstalovat, je podobně jako v případě iPhone 5, verze iOS 10.3.

Klíčové vlastnosti

  • K dispozici v pěti barvách
  • Čip A6
  • 8 megapixelový fotoaparát

Cena: 549$ až 649$ (11.300,- Kč až 13.300,- Kč) ceny

2014 – iPhone 6 / 6 Plus

Od roku 2011 začala na trhu vznikat poptávka po telefonech s většími displejem, označovaných anglickým termínem phablet, případně českým tabletofon. V roce 2012 zažívá tento typ velikosti přístroje prodejní boom na asijském trhu. Na poptávku po větších displejích v telefonu se rozhodl reagovat i Apple, proto 9. září 2014 představil dva telefony.

První, iPhone 6, navýšil původní čtyřpalcovou uhlopříčku předchozích modelů na 4,7 palců při rozlišení 1334×750 pixelů při původní jemnosti 326 ppi. Druhý, větší model, s označením iPhone 6 Plus, obdržel 5,5 palců při full HD rozlišení 1920×1080 pixelů, a tedy zvýšil maximální jemnost iPhonů na 401 ppi.

Zvětšením přístrojů bylo možné do přístrojů umístit větší baterie a výrazně tak telefonům prodloužit výdrž. Menší telefon dostal o téměř 20 % větší baterii (1 810 mAh) než předchozí generace a větší model, iPhone 6 plus obsahoval dvakrát větší baterii než model iPhone 5S (celkově 2 915 mAh).

Telefony se potýkaly s problémovou konstrukcí, bylo možné je, i při běžném nošení v kapse, ohnout. Apple na to reagoval, že tyto případy jsou „extrémně vzácné“, a že v prvních 7 dnech prodejů obdržel pouze 9 nahlášených případů ohnutí telefonu.

Klíčové vlastnosti

  • 4,7 „a 5,5“ Retina displej s HD
  • Čip A8
  • M8 pohybový koprocesor
  • Zabudovaný barometr
  • Apple Pay

Cena:

  • iPhone 6 649$ až 849$ (13.300,- Kč až 17.500,- Kč)
  • iPhone 6 Plus 749$ až 949$ (15.400,- Kč až 19.500,- Kč)

2015 – iPhone 6s / 6s Plus

iPhone 6s, nástupce iPhonu 6, byl představen 9. září 2015 společně s modelem iPhone 6s Plus. Konstrukce telefonů byla výrazně zpevněna (aby se předešlo problémům předchozí generace), což spolu s novou technologií víceúrovňového přitlačení dotykové obrazovky, 3D Touch, přineslo navýšení hmotnosti modelů. Telefony zároveň uvedly technologii Taptic Engine, systém vibrací, který poskytuje zpětnou odezvu při různé úrovni stlačení dotykové obrazovky formou jemných vibrací. Velkých změn se dočkal zadní fotoaparát, který byl z 8 Mpx upgardován na 12 Mpx (při cloně ƒ/2,2). Vetší model, varianta Plus, získal optickou stabilizaci obrazu. Přední aparát umožňoval snímat v rozlišení 5 Mpx (ƒ/2,2) oproti původním 1,2 Mpx. Oproti předchozím modelům došlo ke snížení velikosti kapacit baterií, ale v reálném provozu nedošlo ke snížení výdrže. Oba telefony se prodávaly v barvách: vesmírně šedá, stříbrná, zlatá a růžová.

V porovnání s předchozími generacemi přinesly telefony 6s a 6s Plus nejvýraznější skok ve výkonu. Dvoujádrové CPU nově tikalo na 1,8 GHz a GPU (PowerVR GT7600) dostala 6 jader oproti původním čtyřem. Navýšila se velikost RAM na 2 GiB a z technologie LPDDR3 se přešlo na Low Power DDR4 typ pamětí. Šlo o první telefony značky Apple, které umožnily natáčet a stříhat 4K video, nicméně maximálně ve 30 snímcích za sekundu. V případě klasického Full HD (1080p) umožňovaly natáčet a dále pracovat i s 60fps videem. Rychlejší procesor umožnil použít i rychlejší a jemnější Touch ID, které bylo oproti předchozím modelům znatelně rychlejší a práce s ním vytvářela efekt, jako by v mobilu na pozadí žádné ověřování otisku prstu ani neprobíhalo.

Při prodejích se zjistilo, že čipy telefonů, které vyrábějí dvě odlišné společnosti, 16 nm TMSC a 14 nm Samsung, se liší efektivitou spotřeby baterie, kdy čip Samsungu v testech spotřebovával až o 20 % více baterie.

Klíčové vlastnosti

  • A9 čip
  • M9 pohybový koprocesor
  • Podpora pro „Hey Siri“
  • 3D Touch
  • Silnější sklo a hliník řady 7000
  • 12 megapixelový fotoaparát iSight a 5 megapixelový fotoaparátů FaceTime HD
  • 4K nahrávání videa

Cena:

  • iPhone 6s 649$ až 849$ (13.300,- Kč až 17.500,- Kč)
  • iPhone 6s Plus 749$ až 949$ (15.400,- Kč až 19.500,- Kč)

2016 – iPhone 7 / 7 Plus

iPhone 7 a iPhone 7 Plus jsou smartphony od firmy Apple, které byly představeny 7 září. 2016 v San Francisckém divadlu Billa Grahama jako nástupci modelu iPhonu 6s a iPhonu 6S Plus.

iPhone 7 disponuje úhlopříčkou 4,7″, iPhone 7 Plus pak úhlopříčkou o velikosti 5,5″ a velikostí displeje se tak neliší od předchůdců iPhone 6 a 6S. Oproti starším modelům byla přidána voděodolnost (stupěň krytí IP67) a u většího modelu druhá čočka fotoaparátu. Duální kamera tak umožnila přepínat mezi jednotlivými čočkami, čímž de facto umožnila optický zoom. Z přístrojů byl kvůli nově představeným bezdrátovým sluchátkům, AirPods, odebrán 3,5mm jack pro připojení sluchátek, ačkoli s nimi bylo v původním návrhu počítáno, jak dokázal fanoušek, který na svém telefonu jack po několika měsících zprovoznil. Také přibyla možnost si telefon opatřit v nových barvách – černé a leskle černé (Applem je barva označovana jako „Jet Black“). Změnami prošel tzv. Home Button, který již není mechanický a nově reaguje na sílu dotyku pomocí haptické (vibrační) odezvy. iPhone dále disponuje novými stereo reproduktory, které jsou dvojnásobně hlasitější než u iPhone 6s.

Telefon pohání čtyřjádrový čipset A10 Fusion a 64bitový procesor, jehož dvě jádra mají vyšší výkon, další dvě jádra pak výkon nižší, zpracovávající méně náročné operace, což by mělo přispět k delší výdrži baterie. Pro potřebu operačního systému iOS 10 byly připraveny 2 GiB operační paměti RAM, iPhone 7 Plus 3 GiB. iPhony 7 a 7 Plus jsou nabízeny s pamětí v kapacitách 32, 128 a 256 GiB, v pěti barevných variantách – černá, leskle černá, stříbrná, zlatá a rose gold (růžová). Dne 23. března Apple představil také červenou variantu těchto modelů, jedná se o tzv. produkt RED pro boj proti AIDS.

Vodotěsný mobil nebylo problém zkonstruovat. Technologii máme už od dob prvních mobilních přístrojů, ale hlavním problémem vždycky byla cena. Za první vodotěsný telefon lze považovat Sony Ericsson s označením modelu SO902iWP+ uvedeným na trh v květnu 2006. Zkonstruovat smartphone tak, aby do něj nenatekla voda, fungovaly reproduktory, mikrofony, konektory a tlačítka, už je náročnější. Zároveň to zvyšuje nároky na servisní opravu přístrojů. Prvním smartphone se stupněm krytí IP68 byla Sony Xperia Z z roku 2013. Samsung následoval skupinu vodotěsných přístrojů IP68 se svým Galaxy S7 o dva roky později společně s iPhonem 7, který však nese označení krytí pouze IP67. Apple voděodolnosti docílil zejména použitím speciálních nanotechnologických sprejů, a proto je možné, že telefon bude (oproti konkurenci, která zajišťuje vodě-odolnost pouze vnější konstrukcí) funkční, i když se voda dostane dovnitř přístroje.

Klíčové vlastnosti

  • A10 Fusion čip
  • Odolnost proti vodě a prachu
  • Stereofonní reproduktory
  • Dvojitá kamera (pouze 7 Plus)
  • Optická stabilizace obrazu
  • Quad-LED True Tone blesk
  • 7 megapixelový fotoaparát FaceTime

Cena:

  • iPhone 7 649$ až 849$ (13.300,- Kč až 17.500,- Kč) ve skutečnosti v ČR 16.490,- Kč až 19.490,- Kč
  • iPhone 7 Plus 749$ až 949$ (15.400,- Kč až 19.500,- Kč) ve skutečnosti v ČR 19.990,- Kč až 22.990,- Kč

2016 – iPhone SE

iPhone SE, označovaný také „Special Edition“, byl představen 21. března 2016 jako nástupce modelů s uhlopříčkou displeje o velikosti 4 palců. Vzhledem, rozměry a váhou je podobný iPhone 5S, obsahuje ale procesor A9 používaný v modelech iPhone 6S.[50] iPhone SE se začal prodávat jako nejlevnější iPhone v historii v ceně 399 $ na USA trhu a 12 999 Kč v eshopu Apple v Česku ve velikostech 16 a 64 (později 32 a 128)GiB a v barvách vesmírně šedé, stříbrné, zlaté a růžově zlaté.

Klíčové vlastnosti

  • A9 čip
  • M9 pohybový koprocesor
  • 12 megapixelová kamera iSight
  • 4K nahrávání videa

Cena: 399$ až 499$ (8.200,- Kč až 10.300,- Kč) ve skutečnosti v ČR 10.490,- Kč až 13.490,- Kč

2017 – iPhone 8 / 8 Plus

iPhone 8 a iPhone 8 Plus byly představeny spolu s iPhone X 12. září 2017. Protože Apple hlavní úsilí vložil do iPhonu X, osmičkové modely suplují pozici levnějších modelů „do počtu“. Mají nezměněný design, stejnou velikost i úhlopříčky displeje předchozích modelů.

Změnil se materiál na zadní straně, z důvodu inovace bezdrátového nabíjení standardu Qi muselo kov na zadní straně vystřídat tvrzené sklo, které již bylo v minulosti použito u designu iPhone 4. Telefony jsou dostupné ve třech barvách – bílá, šedá a zlatá. Podobně jako předchozí modely, jsou voděodolné a prachu odolné (stupeň krytí IP67), obsahují stereoreproduktory a nově také Bluetooth 5. Nový šestijádrový procesor Apple A11 Bionic nově integruje ve svém SOC speciální čip, který zpracovává výpočetní úkony umělé inteligence, které jsou tak oddělené od CPU části čipu. Oba telefony mají 12Mpx snímač s optickou stabilizaci obrazu, větší model však obsahuje duální fotoaparát a čočky s rozdílnou světelností (ƒ/1,8 a ƒ/2,8). Telefon dokáže nahrávat 4K při 60 fps a 1080p při 240 fps (zpomalený záběr).

Klíčové vlastnosti

  • Šestijádrový A11 Bionic čip s tříjádrovým GPU
  • Qi bezdrátové nabíjení
  • Portrétní osvětlení
  • Quad LED True Tone Flash s pomalou synchronizací

Cena:

  • iPhone 8 699$ až 849$ (14.400,- Kč až 17.500,- Kč) ve skutečnosti v ČR 20.990,- Kč až 25.490,- Kč
  • iPhone 8 Plus 799$ až 949$ (16.400,- Kč až 19.500,- Kč) ve skutečnosti v ČR 23.990,- Kč až 28.490,- Kč

2017 – iPhone X

12. září 2017 představil Apple ve Steve Jobs Theater (Divadlo Steva Jobse) v nově vybudovaném Apple Campusu spolu s iPhone 8 a iPhone 8 Plus svou vlajkovou loď iPhone X. Podle Applu se jedná o revoluci, která určí směr, jakým se budou ubírat telefony dalších deseti let – OLED displej přes celou přední část telefonu a odstraňování fyzických tlačítek. iPhone X je tak historicky první iPhone, který neobsahuje charakteristické tlačítko „Home“. Veškeré jeho funkce nově suplují gesta.

Spolu s domovským tlačítkem zmizelo odemykání pomocí otisků prstů (Touch ID), které nově nahrazuje Face ID odemykání za pomocí skenu obličeje.

Podobně jako oba osmičkové telefony, má i tento na zádech tvrzené sklo (Gorilla Glass 5) z důvodu implementace bezdrátového nabíjení standardu Qi. Telefon ale neumí novější standard WPC a tak telefony zvládají nabíjení při maximálních 7 W oproti dvojnásobně rychlým 15 W. iPhone X je vodě a prachu odolný (stupeň krytí IP67), obsahuje stereoreproduktory, Bluetooth 5 a nový šestijádrový procesor Apple A11 Bionic, který je specifický svým zaměřením na augmentovanou realitu a výpočetní úkony umělé inteligence, kvůli které je v procesoru speciální dvoujádrový koprocesor, jež se zaměřuje na výpočty neuronových sítí.

Přední kamera má 7 Mpx, zadní kamera má 12Mpx snímač. Zadní kamera obsahuje duálni fotoaparát s čočkami se světelností ƒ/1,8 a ƒ/2,4, obě se stabilizací obrazu. Telefon umožňuje nahrávat 4K video při 60 fps anebo 1080p při 240 fps ve zpomaleném záběru. Důraz je kladen na portrétovou fotografii a díky specializovaném čipu lze u fotografie simulovat různé druhy osvětlení případně odstraňovat pozadí v průběhu fotografování.

V roce 2017 se stalo nejsilnější trendem světa smartphonů „odstraňování rámečků“ přístrojů. Apple však nebyl v této oblasti první. Za toho se dá pokládat telefon Sharp Aquos Crystal X, který má na vrchní části přední části displeje a po jeho bocích pouze 2.4 mm široký rámeček (78,42 %), jež se prodával pouze na japonském trhu u jednoho operátora (o rok později se pokoušeli o uvedení na USA trhu, ale neúspěšně). V případě Sharp Aquos nešlo o masově vyráběný telefon a ani o high-end přístroj, ale o model nižší střední třídy. Do ČR se dostal bezrámečkový displej až v listopadu 2016, a to v podobě Xiaomi Mi Mix, se 88,6 %. Ten ale trpěl problémem, že nefungoval na našich LTE frekvencích mobilního internetu. LG G6 se tak dá považovat za první bezrámečkový telefon (76.6 %), který uměl využít LTE internetu v Česku. Samsung tento trend u svých mobilních telefonů řešil zaoblením okrajů, čímž opticky zvětšuje velikost displeje vůči tělu přístroje. Za první smartphone, který ukázal trend výřezů otvorů v displejích, se dá považovat Essential Phone vydaný v červenci 2017, který má 84.85 %. Samotný iPhone X má 82.35 % a velikost postranních rámečků 4,3 mm.

Technologická společnost OMRON Corporation drží světové prvenství v technologii rozpoznávání tváří v rámci mobilních telefonů. Jejich symbianová aplikace, která dosahovala 99 % účinnosti, byla představena 4. března 2005 na konferenci Security Show Japan. Odemykání obličejem u smartphonů představil Google ve své verzi Androidu Ice Cream Sandwich 19. října 2011, která byla založena na technologii popsané týmem vědců z Stanfordovy Univerzity v rámci výzkumu publikovaném roku 2010. Podobně i jako v případě iPhone X se u demo ukázky řešení Androidu objevily problémy. Přístroj Galaxy Nexus se nepovedlo ani po několika pokusech na pódiu odemknout, což bylo následně omluveno tím, že předvádějící mají na sobě tuny makeupu a jsou pod jevištními světly lamp. V případě Applu však nešlo o chybu technického rázu, ale o lidský faktor. S telefonem v průběhu představování modelu bylo manipulováno, a jak zmiňuje Apple ve své dokumentaci, telefon se automaticky zablokuje po 2 neúspěšných pokusech. Nový způsob odemykání iPhone má být oproti Touch ID, s pravděpodobností záměny otisku prstů 1:50 000, řádově bezpečnější – Face ID má splňovat šanci 1:1 000 000 při odemknutí dvojníkem v populaci.

Klíčové vlastnosti

  • Šestijádrový A11 Bionic čip s technologií Neural Engine a tříjádrovým GPU
  • Qi bezdrátové nabíjení
  • 5.8″ Super Retina, OLED displej od okraje k okraji
  • Podpora HDR10 a Dolby Vision
  • 7 megapixelový kamerový systém TrueDepth
  • Face ID
  • Animoji
  • Portrét blesk
  • Quad LED True Tone Flash s pomalou synchronizací
  • Duální optická stabilizace obrazu

Cena: 999$ až 1.149$ (20.500,- Kč až 23.600,- Kč) ve skutečnosti v ČR 29.990,- Kč až 34.490,- Kč.