Nevidíme to často. První počítač od Applu – Apple I byl vyroben rukama Steva Jobse a Steva Wozniaka. A vyrobeno bylo jen 200 kusů. Dnes je známo přibližně 70 funkčních kusů. Nemusíme vám tedy dlouho vyprávět, o jak vzácný kousek se jedná. A o to vzácnější je, pokud je funkční. Nadšenci Jimmymu Grewalovi se v tomto týdnu podařilo jeden takový oživit.



Jimmy svoji jednotku Apple I získal od německého inženýra, který ji sám koupil někdy na konci sedmdesátých let v New Yorku. Nadšenec dostal do rukou počítač v zaneřáděném stavu. Pokud by ale úklid měl být to jediné, jedná se o to nejmenší. A tak začal pracovat na čištění desky s vidinou, že by se z této desky mohl stát skutečně funkční kousek. Ačkoliv se ze začátku bál, že některé části obsahují korozi, nakonec se ukázalo, že se jednalo jenom o kousky ochranné pěny, ve které byl počítač uložen.

I přes to, že se při prvním pokusu podařilo počítač spustit, nereagoval tak, jak nadšenci očekávali. Nakonec se však ukázalo, že chyba nebyla v desce, ale jednoduše v klávesnici od novějšího Apple IIe. To bylo obrovské štěstí. Jimmy sice ještě našel problém s paměťovým modulem způsobeným mírnou korozí, i ten však celkem jednoduše zvládl vyřešit. Výsledek? V roce 2018 plně funkční Apple I, který byl poprvé vyroben v roce 1976. Na celý proces a příběh se můžete podívat níže.

Zdroj: 9to5mac.com