ARKit je mocný nástroj umožňující vývojářům jednoduššího vývoje aplikací postavených na rozšířené realitě. Apple jej představil v iOS 11 na WWDC 2017 a od té doby jej jenom zlepšuje. Jablečná společnost v něj skutečně věří a i podle nejnovějších aplikací postavených právě na ARKitu ukazuje, že možnosti v oblasti rozšířené reality jsou opravdu široké. Minulý týden Švédský vývojář vytvořil zábavnou aplikaci, která používá sledování obličeje zabudované do ARKitu, díky kterému byl schopen vytvořit důvěryhodně vypadající optickou iluzi.



Autorem aplikace je Švédský vývojář jménem Peter Norby. Peter využil sledování pozice očí a následné úpravy výstupu na displeji telefonu. Díky tomu byl schopen dosáhnout dojmu, že se na telefonu díváte vlastně do trojrozměrné díry. Ve svém videu na Twitteru (viz. níže) také zdůraznil, že nepoužil žádné speciální efekty, ale všeho je docíleno pomocí aplikace.

Ve svém videu kromě ukázky funkčnosti také popisuje, jak byl schopen této techniky dosáhnout a jak to všechno vlastně funguje. Zmínil se také o tom, že pomocí stejné techniky je možné vytvořit také iluze vystupujících objektů. Ve videu pak následně ukázal také příklad trojrozměrného obrazu, který se skutečně tvářil, jakoby vystupoval z displeje. Norby pro svou aplikaci použil Unity 3 game engine a slíbil, že celou aplikaci včetně zdrojového kódu veřejně zpřístupní komukoliv, kdo by si s ní chtěl hrát.

Peter však také zmínil jednu slabinu. Celá aplikace je monoskopická, to znamená, že pravý dojem v reálném životě dostanete jenom když zavřete jedno oko. Dvě oči totiž vidí výsledný obraz pod různými úhly a mozek následně obraz z očí spojí tak, že byste o výslednou zábavu přišli. Aplikace pod názvem The Parallax View je momentálně ve stádiu schvalování v App Storu.

Ačkoliv se může zdát jenom o maličkost nebo hračičku, ve skutečnosti tímto vývojář ukázal další ohromné možnosti využití ARKitu. Zdá se tak, že je na několik let se zábavnou technologií, která se má kam posouvat opět vystaráno. A co vy? Umíte si představit reálné využití rozšířené reality v praxi?

https://twitter.com/algomystic/status/968840363296378880?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2F9to5mac.com%2F2018%2F03%2F02%2Fiphone-x-optical-illusion%2F

Zdroj: 9to5mac.com