Čas od času dostaneme tu možnost podívat se na to koncept nového operačního systému od Applu očima talentovaných grafiků. Extrémně povedený a nápaditý je i dnešní koncept, který se vám chystáme ukázat. Apple podle nejnovějších úniků sice letos razantní re-design neplánuje (na úkor vylepšení stability a opravy chyb), ale to neznamená, že nemůžeme snít.



Jako první koncept ukazuje upravenou domovskou a zamykací obrazovku. Koncept zdůrazňuje, jak čistý by byl systém bez názvů aplikací. V konceptu tak na domovské obrazovce uvidíte jen ikony. Apple se už letos odhodlal a názvy odstranil z docku, je tak možné, že se úplného odstranění skutečně v budoucnu dočkáme.

Koncept následně zmiňuje zamykací obrazovku. Na té by se mohlo odehrát velké množství změn. Uživatel by jednoduchým potažením dolů z výřezu mohl zobrazit například počasí, nebo další zajímavé informace. Kromě toho koncept odstraňuje gesto pro odemknutí zařízení poté, co vás Face ID rozpoznalo. Osobně si však myslím, že pokud si uživatel chce jen přečíst notifikace a zařízení neodemykat, toto gesto tam dává smysl a příliš bych se nehnal k jeho odstraňování.

Koncept také ukazuje možnost uzamknout určitě aplikace, což si naopak myslí, že by byla velice užitečná funkce. U toho už si naopak využití umím představit poměrně široké. Určitě uznáte, že máte občas sami nepříjemný pocit, když někomu odemknete a půjčíte telefon. S technologií Face ID, která už dnes funguje například pro autorizaci ke klíčence na iCloudu si umím tuto funkci představit jako skutečně elegantní a praktickou.

Další funkcí, kterou koncept zmiňuje je Sound Bar, což by měl být nový způsob ovládání hlasitosti. Koncept nezmiňuje příliš detailů a tak se můžeme jenom domnívat, jestli se jedná o přemístěný indikátor hlasitosti (což by nás určitě potěšilo – současné umístění uprostřed displeje zakrývající většinu obsahu je otřesné), nebo je v tom „něco víc“.

Koncept dále zmiňuje funkci Guest Mode, neboli jakýsi způsob rozhraní pro hosty. Toto rozhraní by tak zpřístupnilo ostatním lidem pouze vybrané aplikace. Využít by se ho dalo třeba i v nouzových situacích.

V neposlední řadě koncept ukazuje také App Bar, což by měla být jakási forma rychlého přístupu k oblíbeným aplikacím. Ta by mohla být podle autora konceptu vyvolána tažením z pravého okraje displeje. Apple v iOS už něco podobného má. V současné době takzvané navrhované aplikace můžete vidět například ve vyhledávání Spotlight.

Ani to ale není vše. V konceptu najdeme například Split View, který by měl umožnit používání více aplikací najednou, re-designovaný FaceTime,  který by mohl nabídnout skupinové videohovory, nebo rozhraní fotoaparátu, které by mohlo umožnit tolik očekávanou změnu nastavení kvality fotografování / natáčení videa přímo v aplikaci bez nutnosti složitého přepínání do nastavení. Na celou galerii autora se můžete podívat na Behance zde.

Zdroj: 9to5mac.com