Technologický ředitel Facebooku – Mike Shroepfer se včera ve svém příspěvku vyjádřil ke změnám, které Facebook učiní v návaznosti na skandál s únikem informací a následným využitím společností Cambridge Analytica. Facebook tak začne limitovat přístup aplikací k uživatelským datům a podle nynějších úprav by již nemělo být možné dostat se k tam obrovským množstvím uživatelských dat.



Facebook provedl změny ve vývojářských APIs (nástroje, které mohou vývojáři využívat pro tvorbu aplikací) a to přesně v rozhraních Events (události), skupiny a stránky. Změna se nesla v duchu omezování přístupu tak, aby již aplikace neměly možnost přistupovat k takovému množství dat, jako v minulosti. Tak například – aplikace již nebudou moci přistupovat k obsahu na uživatelských profilech, zejména k jejich příspěvcích, a skupinová API zase přijdou o přístup k seznamu členů nebo účastníků událostí spojenými s jejich příspěvky a komentáři.

Aplikace už nadále nebudou mít přístup k informacím na vašem profilu, tedy k vašemu náboženskému vyznání, k informacím o preferovaných politických stranách, ke vztahům, vzdělání, pracovní historii a k tunám dalších informací, které byly v minulosti lehce přístupné.

Facebook se dokonce vyjádřil k problému, kdy sbíral uživatelská data o voláních a sms zprávách v aplikaci Messenger pro Android. O tomto problému jsme vás informovali zde. Messenger teď smaže informace starší než rok a slibuje, že bude nahrávat méně informací na své servery. Příští pondělí Facebook spustí také utilitu, která umožní uživatelům vidět, které aplikace mohou přistupovat k uživatelským datům a do jaké míry. Jenom škoda, že jsme se takových změn dočkali opět až po takovém skandálu.

Zdroj: macrumors.com