Píše se 5. dubna 2006. Den, kdy Apple představil svou veřejnou beta verzi softwaru Boot Camp. Softwaru, který umožnil uživatelům Macu s procesory Intel používat Windows XP. Boot Camp později dorazil v Mac OS X Leopard na tehdejší WWDC konferenci.



Rivalita napříč operačními systémy Mac a Windows byla obrovská zejména v osmdesátých a devadesátých letech minulého století. Boj o dobytí trhu byl v té době ohromný. Jak to dopadlo všichni víme. Microsoft sice úplně nevystrnadil Mac OS X z trhu jak někteří očekávali, nicméně je zcela jasné, kdo tomuto odvětví dnes dominuje. A Apple to není. Jak sám Steve Jobs poznamenal ve svém rozhovoru při návratu do Applu v roce 1996 magazínu Fortune: „PC války jsou za námi. Hotovo. Microsoft vyhrál už dávno.“

V roce 2006 se však věci začaly měnit. Zakladatel Microsoftu – Bill Gates – už ve vedení Microsoftu nebyl půl desetiletí. Microsoft se zasekl na jakémsi pomyslném vrcholu a zdálo se, že už nemá kam se zlepšovat. Na druhé straně Apple perlil se svými revolučními výrobky. Halo efekt okolo představeného iPodu pomohl nejen významně zvýšit příjmy, ale i dostat Mac k novým lidem.

Apple uvedl Boot Camp jako alternativu pro uživatele přecházející z Windowsu na Mac. „Apple nemá žádné plány pro podporu či prodej zařízení s Windowsem, nicméně mnoho našich zákazníků vyslovilo prosby o možnost běhu Windowsu na jejich Macu, proto jsme se rozhodli jim to umožnit, teď když používáme Intel procesory.“ uvedl v té době Phil Schiller.

Boot Camp umožnil příznivcům Windowsu, či jen uživatelům, kteří tento systém ke svému běhu potřebovali, možnost jednoduché instalace skrze grafické rozhraní, které je instalací provedlo krok po kroku. Při bootování si potom uživatelé mohli vybrat, zda chtěji spustit systém Windows, či Mac OS X. A tak to zůstalo i do dnes. Pokud však tento krok berete jako jakýsi pokus o smíření se, mýlíte se. Apple hned potom spustil sérii reklam „Get a Mac“, ve kterých vyzdvihoval výhody Macu a shazoval Windows (ano, jsou to ty reklamy se dvěma zástupci obou společností).

Zdroj: cultofmac.com