Kvůli místním regulačním pravidlům je aplikace FaceTime blokována na zařízeních iPhone a iPad prodávaných v zemích Spojených arabských emirátů, včetně Abu Dhabí a Dubaje. To platí již mnoho let. Je zřejmé, že přitažlivost ekosystému Applu je tím zastíněna, když funkce jako FaceTime není k dispozici.



Existují však náznaky, že by tento zákaz mohl být brzy zrušen. Apple je aktivní v jednání s federální vládou Spojených arabských emirátů, aby povolila používání internetových videochatových služeb na svých zařízeních a umožnila tak odblokování FaceTime pro zákazníky společnosti Apple.

Telekomunikační zákony ve Spojených arabských emirátech jsou neuvěřitelně omezující a potichu podporují monopol na komunikační služby. Lidé ze Spojených arabských emirátů jsou v současné době nuceni používat služby pozemského videohovoru od místních stávajících společností, které nejsou k dispozici na rozdíl od aplikace FaceTime.

iOS zařízení prodávaná ve Spojených arabských emirátech mají funkci FaceTime vypnutou, ale iPhony prodávané v jiných zemích a přivedené do regionu nejsou dotčeny stejným zákazem. Někdy je také možné změnit nastavení regionu a používat VPN, aby se takticky vyhnuly regulačním zákonům.

Odblokování dalších funkcí ekosystému přirozeně pomáhá společnosti Apple potěšit své zákazníky a zvýšit jejich atraktivitu v regionech. Zatím není nic potvrzeno, je to nejpozoruhodnější zpráva pro Apple uživatele v UAE, kteří nemohou používat FaceTime.

Zástupci společnosti Apple říkají, že vyjednávají společně s zaměstnanci společnosti Microsoft s telekomunikačním úřadem Spojených arabských emirátů. Skype video-chat společnosti Microsoft je blokován podobným způsobem jako FaceTime.

Zdroj: 9to5mac.com