Apple Watch se i nadále úspěšně snaží nejenom pomáhat uživatelům dosáhnout cílů v oblasti zdraví a kondice, ale také zachránit životy. Nejnovějším, kdo s tím má zkušenost je William Monzidelis, který tento měsíc málem zemřel na prasklý vřed.



Monzidelis, 32 let, na začátku dubna pracoval ve své kanceláři, když začal cítit závratě a zamířil do koupelny. Krátce poté začal krvácet a dostal varování od svých Apple Watch, že jeho srdeční frekvence je na alarmující úrovni. Přístroj mu doporučil vyhledat lékařskou pomoc. Jeho matka Nancy ho rychle odvezla do nemocnice. Monzidelis se dostal do bezvědomí a krvácel z úst a konečníku a nakonec ztratil 80 procent krve. Kvůli těžkým ztrátám krve musel dostat transfuzi předtím, než ho mohli operovat.

Lékaři později sdělili, že mu Apple Watch rozhodně zachránili život, jelikož by s největší pravděpodobností ignoroval své příznaky a nedostal se k lékaři včas. Monzidelis, který žije v New Yorku se obecně považuje za zdravého a souhlasí s hodnocením lékařů. Není jasné, zda byly příznaky objeveny aplikací Apple Heart Study, jinou podobnou aplikací nebo pomocí sledování tepové frekvence.

Apple Watch má dlouhou historii, co se týče upozornění na vážné zdravotní problémy. Například nedávno byla Apple Watch připsána záchrana 18leté ženy z Floridy, která trpěla nediagnostikovanou chorobou ledvin. Kromě funkcí sledování zdraví, Apple Watch také obsahuje komunikační nástroje, které pomáhají zachránit životy. Minulý rok si žena pomocí Apple Watch přivolala záchranou službu poté, co měla autonehodu.

Zdroj: appleinsider.com