Současné MacBooky nabízí největší možnou kapacitu operační paměti 16GB. A ačkoliv je to jedna z nejvíce nenáviděných vlastností, opravdu se nejedná jen o nějaký výmysl Applu. Jak jsme vás již v minulosti na Apple Novinkách informovali, že bude moci Apple použít nové procesory Intel architektury Cannon Lake pro osazení MacBooků až 32GB RAM.



Již v minulosti jsme vás informovali o nové architektuře Cannon Lake, kterou Intel plánuje masově rozšířit v průběhu příštího roku. Procesory architektury Cannon Lake jsou vyrobeny 10nm výrobním procesem a kladou si za cíl vyšší výkon při větší energetické účinnosti. Pro srovnání – Intel letos prodává procesory vyráběné 14nm procesem (Coffe Lake). Tedy to, co nabízí každá nová architektura každý rok. Tentokrát je to však něčím vyjimečné. Alespoň pro Apple a jeho řadu MacBook Pro.

Ty budou totiž moci dostat čipy Cannon Lake do své výbavy již příští rok a to jim umožní používat až 32GB operační paměti RAM díky podpoře pamětí typu DDR4-2400 a LPDDR4/x-2400. A jak to tak vypadá, procesory Cannon Lake se již dostaly do prvních notebooků. Konkrétně v notebooku Lenovo IdeaPad 330 najdeme procesor s označením Intel Core i3-8121U, což je podle všeho právě procesor nové architektury Cannon Lake vyrobené 10nm výrobním procesem, tedy přesně ten procesor, který by měly dostat nové MacBooky Pro.

Apple samozřejmě procesory i3 ve svých noteboocích nepoužije. Předevšim proto, že se jedná spíše o low-endové procesory. Budou však s naprostou jistotou postaveny na té stejné architektuře. Co je trochu zarážejícím je fakt, že se v dokumentaci k procesoru nikde přímo nezmiňuje o integrované grafice. To je trochu problém, neboť v tom případě bude potřeba využít dedikovanou grafickou kartu. Ta je sice samozřejmostí u výkonnějších a dražších Maců, nicméně zejména v lehčích a méně výkonných MacBoocích je integrovaná grafická karta klíčovou součástí, neboť jednak nezabírá tolik místa uvnitř notebooku a zároveň nespotřebovává tolik energie.

Zdroj: appleinsider.com