Minulý týden Apple oslavil 20 let iMacu. Stále jsou výročí společnosti poměrně neobvyklými, ale časem budou stále častější a častější. Je potřeba se zamyslet, zda by produkty Apple nebylo vhodné katalogizovat prostřednictvím oficiálního digitálního archivu.



Nejde o fyzická muzea, která často působí narcisticky, pouze s výjimkou nadšenců do technologií, co udělají soukromou sbírku. V podstatě každý, kdo má dostatek zdrojů, může založit takovou sbírku (skutečně takové jsou).

Digitální archiv by byl vhodný a prospěšný, ale nesměl by být používán k marketingovým kampaním. Apple by takovým digitálním archivem sděloval svůj příběh v časové ose. Pokud totiž dnes chtějí lidé získat informace o Apple a nebo bádat po historii, setkají se s mnoha dezinformacemi a slepými uličkami. Apple aktivně propaguje svoje nové produkty, ale na úkor nich zanikají myšlenky na ty, které formovaly Apple.

Tento archiv by mohl sloužit také ke vzdělávání studentů, vždyť Apple tvoří téměř půlstoletí světové kultury a jeho otisk ve světě je více než důležitý a nesmazatelný. Uvítali byste takový digitální archiv?

Zdroj: 9to5mac.com