Francouz Jean-Noel Frydman si roku 1994 zaregistroval doménu France.com. Nejednalo se přitom o žádného doménového barona čekajícího na vhodnou příležitost doménu prodat za vyšší cenu. Doménu si zakoupil s dobrým úmyslem a hned v následujícím roce na ní začal provozovat svůj web, který měl sloužit jako průvodce pro fanoušky Francie a francouzské kultury žijící v USA.



Na konci roku 2015 byla však na Frydmana podána žaloba a to samotnou vládou Francie. Podstatou problému bylo, že měl údajně Frydman neoprávněně používat ochranné známky Francie a tím porušovat francouzské zákony. Soud nakonec rozhodl ve prospěch Francie a přikázal společnosti Web.com, která byla správcem domény, odebrat Frydmanovi vlastnictví. Neméně úsměvným je na celé situaci fakt, že samotná francouzská vláda s Frydmanem dlouhé roky spolupracovala na vytváření webu a to dokonce i poté, co na něj byla podána žaloba.

Jak bylo přikázáno, tak se také stalo. Doménu á nyní ve vlastnictví francouzská agentura pro turistický rozvoj – Atout France. Tato agentura, zodpověná za propagaci Francie je přesně ta agentura, která s Frydmanem v minulosti spolupracovala na tvorbě jeho webu. Pokud nyní zadáte doménu france.com, budete přesměrování na oficiální stránku france.fr. Sám Frydman si však na doméně postavil nejen web, ale celý business. Sám prohlásil, že se nehodlá vzdát bez boje, protože si myslí, že mu byla doména zabavena nelegálně.

Nejvíce zarážejícím je na celé situaci fakt, že byla doména zabavena bez jakéhokoliv předchozího varování, či oznámení a co je nejdůležitější, bez jakékoliv náhrady škody. Vláda jej totiž formálně o doménu nepožádala, místo toho rovnou zneužila právní systém a doménu tvrdě zabavila. Frydman tak podal hned několik žalob. Na Francouzskou republiku, Atout France, ministerstvo zahraničních věcí a taktéž na registrátora domény Web.com. Frydman společně s žalováním založil také web unfairfrance.com, který se věnuje právě celé této kauze a jejímu průběhu.

Zdroj: theverge.com