Soud v Teheránu dnes nařídil íránským poskytovatelům telekomunikačních služeb, aby zablokovali populární aplikaci pro zasílání zpráv Telegram, sdělil The Wall Street Journal. Írán se obával role telegramu v nedávných protestech a nepokojích v zemi, což vedlo k zákazu.



Telegram prý hrál roli při útoku v Teheránu v loňském roce a také při protestech v prosinci a lednu, největším v Íránu za téměř deset let. Bylo tedy nařízeno poskytovatelům telekomunikačních služeb, aby zablokovali službu. Doposud je aplikace Telegram nadále k dispozici pro použití bez potřeby VPN nebo jiné metody obcházení zákazu. Podle The Wall Street Journal přibližně 40 milionů Íránců používá Telegram, což představuje jednu pětinu uživatelské základny této aplikace. Telegram je populární v zemi, neboť nabízí šifrovanou komunikaci typu end-to-end, která je pro vládu nepřístupná.

Zákaz Telegramu přichází jen několik týdnů poté, co ruský soud nařídil ruským poskytovatelům telekomunikačních služeb, aby zablokovali tuto aplikaci v Rusku poté, co Telegram odmítl vyhovět požadavkům vlády na přístup ke zprávám uživatelů. Vzhledem k sankcím v USA Apple neprodává své výrobky v Íránu, ani neexistuje Íránský App Store, ale v zemi jsou miliony iPhone, které byly pašovány z míst, jako je Dubaj a Hongkong. Apple v březnu zablokoval přístup do App Store v Íránu a zabránil Íránům v přístupu k aplikacím z jiných oblastí.

Zdroj: macrumors.com