Právní případ Apple Inc. vs. Samsung Electronics Co., který začal v roce 2011, je dnes znovu u soudu. Samsung původně obvinil Apple z kopírování vynálezů a návrhu telefonů, dnešní obnovená řízení před americkým okresním soudcem Lucy Kohem v San Jose v Kalifornii se týká výše škody, na kterou má společnost Apple nárok.



Původní rozhodnutí vyvrcholilo vítězstvím ve výši 1,05 miliardy dolarů ve prospěch společnosti Apple, které bylo předáno v roce 2012. Částka se však podstatně snížila po opakovaných odvoláních a úpravách. I když telefony Samsung, které porušují patenty, nejsou v prodeji již několik let, společnost Samsung skutečně souhlasila s tím, že zaplatí některé škody. „Jedná se o boj, který začal šest měsíců předtím, než spoluzakladatel společnosti Apple Steve Jobs zemřel v říjnu 2011 a narostl na desítky soudních sporů po celém světě,“ řekl Bloomberg v pondělí.

Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu společnost Samsung může požadovat, aby odškodnění, které Apple dluží, pocházelo ze zisku, který vydělal z konkrétních složek porušujících patent, spíše než celého zařízení. Nová porota rozhodne o třech takových designových patentech, včetně jednoho, který pokrývá obdélníkový tvar, zaoblené rohy a černou čelní plochu iPhone. Samsung tvrdí, že Apple má nárok pouze na zisky za prodej designu a nikoliv na zisky za prodej funkčnosti, který je uvnitř zařízení. Tento zkušební proces v týdnu použije jinou metodu k výpočtu škody ze dvou patentů. Verdikt poroty nebude mít žádnou právní váhu na to, jak budou bojovat nad patenty v budoucnu.

Zdroj: idownloadblog.com