Společnost Facebook již několik let pracuje na internetovém řešení, kterému přezdívá Terragraph. Jednoduše řečeno se jedná o bezdrátovou Wi-Fi síť, která by do budoucna mohla fungovat například ve městech, jako doplněk pro optickou síť.



Jelikož jsou data z Terragraphu šířena na velmi vysokých frekvencích (60GHz), je možné dosáhnout opravdu vysokých rychlostí – teoreticky až 7 Gbps. Z fyzikálního hlediska to s sebou nese ale i velký problém. Čím vyšší frekvenci použijete, tím více informací do signálu můžete zakódovat, ale stejně tak je signál čím dál tím více náchylný na sebemenší rušení. Výsledkem tak je, že tomuto systému vadí už tak klasické jevy jako mlha, nebo jenom kapičky vody.

Tomu by teď měla pomoci nová technologie Qualcommu. Co přesně by měla dělat? Přístroje vysílající Terragraph Wi-Fi by díky ní měly být schopny v reálném čase vyhodnocovat kvalitu sítě a na základě toho upravovat vysílací frekvenci a kanály, pro zabezpečení co nejlepšího spojení. Stejně tak je však nutné připomenout, že ačkoliv si s myšlenkou extrémně rychlého internetu pohrávají i ostatní velcí hráči, jako například Google, vysílání na 60GHz frekvenci je stále jen velmi teoretické. V současné době je totiž možné spolehlivě na této frekvenci přijímat data jen v desítkách centimetrů od vysílače.

Zdroj: www.theregister.co.uk