Roskomnadzor uvádí, že poslal dopis společnosti Apple požadující odstranění aplikace Telegram z App Store a také ukončení oznámení z aplikace ruským uživatelům. V dopise je uvedeno, aby Apple informoval regulátora o všech možných činnostech, které může společnost podniknout, aby omezila používání aplikace v zemi.



Zejména je v dopisu doporučeno, aby to bylo provedeno co nejrychleji. Tento požadavek je pokračováním snahy ruské vlády zabránit tomu, aby byla tato služba provozována, poté, co Telegram odmítl poskytnout FSB šifrovací klíče. Pavel Durov, výkonný ředitel Telegram, předtím argumentoval, že soukromí není pro prodej a že lidská práva by neměla být ohrožena. Uživatelé v zemi měli přístup k aplikaci Telegram prostřednictvím virtuálních sítí, ale vláda je může vypnout. V dubnu regulátor napsal poprvé společnostem Apple a Google, aby smazali tuto aplikaci ze svých internetových obchodů.

Regulátor informuje, že v současné době diskutuje se společností Google o zákazu aplikace v zemi, ale neřekl nic o současné situaci u společnosti Apple. Zatímco Telegram je stále k dispozici ke stažení z App Store v Rusku, zdá se, že tento tlak již aplikaci ovlivňuje. V oznámení o obecném nařízení EU o ochraně osobních údajů (GDPR) Telegram uvádí, že od poloviny dubna nedokázal aktualizovat aplikaci pro iOS v zemi. Apple dočasně zablokoval Telegram z App Store v únoru za nevhodný obsah, který byl později potvrzen jako dětská pornografie.

Zdroj: appleinsider.com