Steve Jobs, CEO a spoluzakladatel společnosti Apple, představil 15.5.2001 koncept otevření vlastních prodejen Apple Store. Do této doby byly počítače Apple nabízeny pouze v obchodních řetězcích. Přesně před 17 lety řekl Steve Jobs: „Jedná se o náš obchod,“ a do dnešního dne je na celém světě na 500 Apple Storů ve více než 20 zemích.



Tehdy byl hlavním finančním přínosem převážně iPod a Mac, později iPhone a iPad. Dnes už má Apple rozšířené produkty o Apple Watch a Apple TV, kromě toho se stávají stále zásadnější služby jako předplatné na iCloud, Apple Music, až po předplatné v aplikacích a nákup v App Storu a iTunes Storu.

Už v roce 1997 se Apple přeměnil na koncept „obchod v obchodu„, kde byla navázaná spolupráce se společností CompUSA a to několik měsíců po návratu Steva Jobse do Applu.

Dne 15. května 2001 oznámila společnost Apple, že v tomto roce otevře 25 maloobchodních prodejen, včetně prvních dvou hned v sobotu.

První prodejny představené Jobsem můžete vidět v úvodním videu z otevření 19. prosince a obsahovaly takové produkty v přední sekci jako iMac a iBooks, stejně jako tehdy novější PowerBook G4 Titanium a Power Mac. iPod však nebude dostupný dalších pět měsíců.

Mezi prodejní sortiment patří také hudba, filmy, fotografie a dětský koutek, stejně jako digitální fotoaparáty a videokamery jiných značek než Apple. K dispozici byly také velká softwarová balení.

Úspěch Apple Storů je vidět stále a to nejen při otevření nových Apple Store prodejen, jako nedávno otevřené prodejně ve Vídni, kam se naše redakce vydala, ale také při spuštění prodeje nových produktů, kde fanoušci kempují mnoho dní a hodin před spuštěním prodeje.

 

Zdroj: appleinsider.com