Pokud jste fanouškem jablečné společnosti, dosti pravděpodobně jste někdy buď toužili, nebo stále toužíte po tom stát se součástí této Cupertinské společnosti. Je ale opravdu o co stát? Je práce skutečně tak skvělá, jako si ji představujete? Pro někoho určitě. A pro někoho zase za žádnou cenu. Přečtěte si tento článek a na konci se budete moci sami rozhodnout, jak by se vám v takovém prostředí pracovalo!



  1. Přivítání do jablečné společnosti
    Hned při nástupu do Applu dostane každý nový stážista, kterých je z řad vysokoškoláků každý rok ohromné množství, drsnou zprávu. Apple si pro ně totiž připravil „uvítací“ balíček, ve kterém naleznou mimo jiné i upřímné vysvětlení, že práce pro Apple znamená velké oběti. Nic nebude zadarmo a vše je potřeba vybojovat.„Je tady práce a je tady vaše životní práce. Typ práce, který zanechá vaše otisky všude za ní. Typ práce, na které byste nikdy nekompromisovali. Pro kterou byste obětovali víkend. Tento typ práce můžete dělat v Applu. Lidé se nechodí za každodenní prací. Chtějí přidat ruku k opravdovému dílu. K něčemu opravdu velkému. Něčemu, co nevzniká kdekoliv jinde na světě. Vítejte v Applu.“

  2. Druhou šanci nedostanete
    Apple má vlastní software, který zabraňuje posílání životopisů od stejných zájemců dvakrát. Pokud jste tedy byli jednou odmítnuti, máte smůlu. Tímto to pro vás skončilo.

    „Práce v Applu je tak žádaná, že může být společnost extrémně vybíravá v tom, koho si na svůj ‚píseček‘ pozve. Hledají stážisty s extrémním talentem. A pokud jste z jejich pohledu selhali v předvedení svého talentu při první příležitosti, pravděpodobně je již nebude zajímat nějaká ta zkušenost sem a tam.“ -Frank Lazar, Mac Consultant

  3. Neztrácet čas s hloupými
    Luis Abreu, který se v Applu ucházel o pozici UX designéra měl krkolomný proces pohovorů před tím, než jej Apple prostě nepřijal. Sám se o tom rozepsal na svém blogu:

    „3 telefonní hovory, 5 FaceTime pohovorů, denní cesta do Cupertina pro 5 face-to-face pohovorů a oběd v Café Macs. Na konci jsem dostal jasné a stručné – NE.“

    V průběhu jednoho ze svých rozhovorů mu bylo sděleno „Neztrácíme čas s hloupými“.

  4. Máte nadváhu? Bude to těžké.
    V Applu je spousta dobře vypadajících lidí, skoro každý je v podstatě sportovně zaměřený. Pokud máte třeba 10 kilo nadváhu, pravděpodobně to pro vás bude těžké místo. Zároveň vás však může motivovat.
  5. Monitoruje se všechno. I odpadkové koše.
    Sídlo Applu je dlouhou dobu známo jako opravdu tajnůstkářské centrum. A není divu. Podle popisu zaměstnanců má každý produkt své vlastní kódové označení a o takovém produktu se zkrátka nesmí mluvit jinak. Členové týmu se nemohou napříč svými zaměstnanci bavit o věcech, na kterých pracují. V některých místnostech jsou z bezpečnostních důvodů zatmavená okna a sledovány jsou dokonce i odpadkové koše.
  6. Brzké ranní vstávání
    David Graham, bývalý zaměstnanec Applu, popisuje, jak se někteří zaměstnanci kvůli časovým posunům museli na poradách objevit již ve čtyři hodiny ráno. A museli to tak dělat každý den.
  7. Macy plné chyb
    Většina zaměstnanců v Applu nepoužívá Macy, jako je známe všichni ostatní. Na většině počítačích Mac, iOS zařízeních a dokonce i Apple Watch je totiž nainstalován nejnovější operační systém, který právě vyšel z rukou vývojářů. To znamená, že je plný chyb (bugů) a dosti často úplně nepoužitelný. To stejné platí i pro aplikace, které na těchto zařízeních běží. Cílem je na chyby přijít předtím, než dojde k veřejnému vydání takovýchto operačních systémů.

  8. V továrnách vyrábějících Apple produkty se používá Microsoft Windows
    V roce 2014 CEO Applu – Tim Cook – na svém Twitteru zveřejnil fotku z továrny v Asii, kterou navštívil. Výrobní linka z obrázku patrně používala iMacy, na kterých běžel operační systém Microsoft Windows. Ve výsledku to však není žádné překvapení. Miliony industriálních CNC strojů používají software, který běží jen na Windowsu.

  9. Hodně se tleská
    Renee Morales, která dříve pracovala v Applu na pozici Apple Store Specialist se zmínila také o tomto kuriózním zvyku. V Applu se totiž hodně tleská. Noví zaměstnanci jsou přivítání potleskem, při povýšení se tleská, po skončení každé schůze se tleská, pokud někdo končí, také se tleská. A někdy se tleská jenom tak – pro dobrý pocit.
  10. Nepříjemní zákazníci
    Práce s lidmi – v Apple Storu – je jako každá jiná práce s lidmi náročná. Často to však nabírá obrovských otáček. Například zaměstnanec Apple Storu se Business Insideru zmínil o vyhrožování smrtí od zákazníků.
    „Byl tady dokonce i někdo, kdo sem donesl zařízení, které už nebylo v záruce a jelikož jsme mu jej nechtěli opravit zdarma, mi řekl, že si na mě počká po pracovní době před Apple Storem a přejede mě jeho autem.“

  11. Naučte se kulturu Applu. Nejlépe rychle.
    V podstatě všechno bude alespoň trochu jiné, než ve vašem posledním zaměstnání. Jako inženýr narazíte na speciální nástroje, neobvyklí praktiky a zvláštní kulturní normy. Otázky by během vašeho prvního měsíce měly být kladeny co možná nejvíce – nebojte se tedy zeptat.
  12. Dávejte si pozor, o čem mluvíte před vaším partnerem
    Způsoby, kterými je Apple ochoten chránit svá firemní tajemství se zdají být neomezená. Musíte si dávat pozor na blogy, rozhovory, ale i na to, o čem se bavíte s vaším (vaší) partnerem / partnerkou. Většina lidí to pochopí a respektuje. Ti co ne v Applu nemají co dělat.
  13. Sledování úníků
    Apple ve svých interních dokumentech záměrně dělá gramatické a interpunkční změny, aby mohl vysledovat zdroj úniků. Po firmě nechává v různých odvětvích rozeslat různě pozměněné verze interních dokumentů a podle toho, která z těchto verzí se objeví v médiích dokáže vysledovat, z kterého oddělení společnosti úniky vychází.
  14. Tahle práce není pro děti
    Podle anonymního zdroje a jeho demografických údajů to vypadá, že nejvíce pracovníků v Applu je v věku 30 – 40 let. Dětinské dospělé tady nenajdete.

  15. Home office? Na to zapomeňte.
    Kultura společnosti přímo vyžaduje mít každého zaměstnance přímo na místě kdykoliv jej potřebuje. Žádná práce z domova. V kanceláři budete každý den, dokud nejste nemocní nebo mrtví.
  16. Práce až do nemocnice!
    Bývalý zaměstnanec Applu, Ben Farell, se rozepsal o své vzpomínce z nemocnice, kdy byl kvůli viru na nějakou dobu hospitalizován. Místo toho, aby se mu dostalo podpory mu však bylo až na lůžko doručena prezentace s poznámkou „urgentně dokončit“. Dokonce i v den kdy jsem se ženil mě furt otravoval někdo z práce.
  17. Neděle je den jako každý jiný. Pracovní.
    Don Melton, který dříve v Applu pracoval na pozici ředitele internetových technologií se ve svém podcastu také podělil o zajímavé informace.
    „Neděle byly pracovní dny a večery, ať se dělo co se dělo. Následující den je totiž schůze vedení společnosti a tak je potřeba vše precizně dodělat. A je jedno, jestli zrovna v televizi běží vaše oblíbená show.“
  18. Kladná a záporná odezva. Jak se s tím vypořádáte?
    Andrew Borovsky, bývalý Apple designér se vyjádřil ohledně kontrol vámi provedené práce jasně. Buď dostanete pozitivní odezvu, nebo jste požádání, abyste přestali dělat stupidní „sra*ky“.
  19. Platy v Apple Storech
    Informace z anonymních zdrojů odkrývají smutnou pravdu. Většina pracovníku v Apple Storech má totiž tak malý plat, že si ani sama nemůže dovolit koupit věci, které prodávají.
  20. Jdou po vás. Nejste paranoidní.
    Apple předpokládá, že všechno co uděláte bude úžasné a bezchybné. Na každého jsou kladeny velké nároky a také očekávání. Musíte být pořád v pohybu, o krok napřed. Říká se, že je společnost plná paranoidních lidí. V Applu po vás ale skutečně jdou.

Pokud vás všechny tyto informace o práci v Applu neodradily, gratulujeme! Pravděpodobně jste na práci připraveni a dokonce se vám možná bude i líbit. Není to práce pro všechny, ale sám si sebe dokážu v nějaké pozici představit. A jak jste na tom vy?

Zdroj: businessinsider.com