Německý fotograf a filmový režisér Wim Wenders uvedl, že fotografie z telefonu nejsou fotografie a že se vlastně nikdo nedívá na fotografie pořízené z telefonu, dokonce prý ani ti, kteří je sami pořídí.



„Také filtry a aplikace poskytují snadné možnosti úpravy a odrazují od skutečné kreativity a manipulace s fotografiemi ztratila smysl. Fotografie jsou přesným odrazem toho, co se děje,“ dále uvedl.Domnívám se, že díky filtrům a aplikacím jsou lidé líní, kdyby je totiž neměli, mohli by být kreativnější a dosáhnout více, ale nesouhlasím s jeho dalšími body. Se sociálními médii, lidé fotografie vidí. Několik fotografií získalo širší publikum i prostřednictvím výstav. Ale prostřednictvím webu a sociálních médií je známo mnohem více fotografů, než by se mohlo zdát.

A nesouhlasím s představou, že fotografie jsou pouze o přesném znázornění. Samozřejmě jsou vyjimky: například zpravodajské agentury mají obvykle velmi přísná pravidla, která omezují – a někdy zcela zakazují – úpravy. Fotografie může být také umělecká. V tom případě nezáleží na tom, zda je obraz přesným odrazem toho, co se děje. Například v tomto studiu tanečník nelétá vzduchem, ale skáče nahoru. Je to jedno? Není, to, co bylo myšleno, byl dramatický výskok, ne záznam toho, co se stalo.

Zdroj: 9to5mac.com