Právní bitva Apple se splečností Qualcomm byla v loňském roce podpořena, když tchajwanská Komise pro spravedlivý obchod (FTC) pokutovala výrobce čipů 773 milionů dolarů za protimonopolní chování.



Apple tvrdí, že společnost Qualcomm se dopustila zneužívání svého monopolu technologie, kterou používají všechny telefony při nadměrném nabíjení – a také tím, že si účtovala poplatky za patent, i když ho Apple koupil. Tchajwanské rozhodnutí poskytlo nezávislou podporu pro tvrzení společnosti Apple. Bloomberg uvádí, že Tchajwan nyní souhlasil, že většinu této pokuty odpustí. Částka 89 milionů dolarů, kterou společnost již zaplatila, zůstane, ale zbývající část pokuty bude zamítnuta. I když se zdá, že tato situace oslabí postavení Apple, tento krok nezmění názor Tchajwanu na akce společnosti Qualcomm; je to jen politický krok.

Jako součást dohody, kterou v pátek oznámila Komise pro spravedlivý obchod, společnost v průběhu následujících pěti let investuje 700 milionů dolarů a podpoří výzkumné aktivity na Tchajwanu. Komisař FTC, Hong Tsai-Lung, řekl novinářům, že zdlouhavý právní proces by měl velmi negativní dopad na rozvoj Tchajwanu, proto se jejich postoj změnil po interním kolektivním rozhodování. Jinými slovy, Tchajwan získá ještě další 700 milionů dolarů, ale prostřednictvím ekonomických investic do země, a ne ve formě pokuty. Dohoda také požaduje, aby společnost Qualcomm zajistila spravedlivé vyjednávání s místními společnostmi o patentových licencích.

Zdroj: 9to5mac.com