Apple představil Apple Watch Series 4 s podporou měření EKG a nyní výrobce příslušenství AliveCor oznámil vlastní čtečku EKG. Společnost, která v minulosti vyrobila několik zdravotních příslušenství pro iPhone uvádí, že čtečka EKG bude mít 6 potenciálních vodičů.



V léčebných klinikách mají pacienti na svém hrudníku umístěných 12 vodičů. Apple Watch používá jediný na zápěstí prostřednictvím digitální koruny. AliveCor říká, že jeho systém s 6ti vodiči dokáže rozpoznat asi 100 různých onemocnění, zatímco současná funkce Apple Watch je určena k detekci fibrilace síní. Generální ředitel společnosti AliveCor Vic Gundotra poukazuje na zjištění hyperkalemie a dalších. V pečovatelské klinice má pacient 12 vodičů nebo samolepky umístěné přes hrudník. Jiné čtečky EKG však obvykle mají jeden nebo dva vodiče.

6-vodičová čtečka EKG je teoreticky přesnější, protože existuje více senzorů, které získávají více informací, což může být rozhodující pro záchranu životů. Na otázku, zda Apple může vybudovat systém více vodičů do Apple Watch, Gundotra sdělil, že by to bylo těžké kvůli patentům. Apple Watch Series 4 je první zařízení nabízející podporu EKG. AliveCor dosud nezmínil nabídku a stále pracuje s FDA na regulačních detailech. Společnost doufá, že bude k dispozici někdy v roce 2019. Včasné testy však ukazují, že Apple Watch Series 4 je ve více než 98 procentech přesné při detekci AFib.

Zdroj: 9to5mac.com