Video zveřejněné v srpnu poskytlo důkazy o tom, jak aplikace „Adware Doctor“ krade uživatelská data. Bezpečnostní výzkumník Patrick Wardle se nyní podíval do aplikace a sdílel své poznatky s TechCrunch.



Apple již aplikaci odstranil spolu s AdBlock Master, aplikací od stejného vývojáře. Web vývojáře uvádí, že díky aplikaci bude váš Mac bezpečný a že se zbavíte otravných pop-up reklam. Adware Doctor byl ještě odpoledne pátou nejlepší placenou aplikací v celém obchodě v USA, za aplikacemi jako je Notability a Final Cut Pro. Ve svém příspěvku na blogu Wardle vysvětluje, že Adware Doctor odebírá citlivá uživatelská data – převážně všechny webové stránky, které jste vyhledali a prohlíželi – a pošle je na servery v Číně, které provozují výrobci aplikace.

Wardle zjistil, že aplikace, díky vlastnímu chybnému ověření společnosti Apple, může požadovat přístup k domácímu adresáři a jeho souborům. To není mimořádné, říká Wardle, protože nástroje, které jsou na trhu jako anti-malware nebo anti-adware, očekávají přístup k souborům uživatele, aby mohli vyhledávat problémy. „Když uživatel povolí tento přístup, aplikace dokáže detekovat a vyčistit adware – ale pokud je škodlivá, může shromažďovat a odfiltrovat libovolný uživatelský soubor“, řekl Wardle.

Zdroj: macrumors.com