Apple byl zasažen další žalobou, která tvrdí, že funkce jako iMessage a FaceTime porušují patenty finské společnosti MPH Technologies. Jak je podrobně popsáno v žalobě, společnost MPH se v letech 2016 a 2017 zřejmě domáhala o udělení patentů, ale bez úspěchu.



Společnost AppleInsider poprvé informovala o žalobě, která byla podána u amerického okresního soudu pro Severní oblast Kalifornie. Podle společnosti MPH Technologies Apple porušuje osm patentů pro funkčnost zabezpečených zpráv. Ve věci MPH výslovně uvádí, že technologie iMessage, FaceTime a VPN porušují osm patentů. Patenty se týkají bezpečných komunikačních technologií, které jsou používány v systémech macOS a iOS. MPH také uvádí funkce jako Handoff, Universal Clipboard, iPhone Cellular Call Relay a iPhone Text Messaging, u kterých uvádí, že jsou založeny na této technologii. Společnost MPH se nejprve obrátila na Apple pro porušení patentu v roce 2016 prostřednictvím několika e-mailů.

Dále MPH varovala Apple kvůli zavedení nového  patentu, který byl nakonec udělen. Společnost Apple nakonec odpověděla a uvedla, že nevěřila, že je požadována licence a že patenty nejsou porušeny nebo že jsou neplatné. Dále společnost Apple vyzvala MPH, aby poskytla podrobné vysvětlení. Podle korespondence zástupci společnosti Apple a MPH uspořádali několik telekonferenčních hovorů a diskutovali o případné licenční smlouvě. Společnost MPH požaduje nyní v soudním sporu nezveřejněnou kompenzaci za porušení patentu, jakož i soudní příkaz k dalšímu využívání technologií používajících dotyčné patenty.

Zdroj: 9to5mac.com