Společnost Apple ve středu představila své technologické novinky, mezi jinými taky iPhone XS Max, nejdražší jablečný smartphone v historii.



Naši analytici z Picodi se rozhodli zjistit, jak dlouho musí Češi a také lidé z jiných zemí pracovat, aby si vydělali na novinku od Apple. Naše výsledky jsme získali na základě zveřejněných cen smartphonu iPhone XS (verze 64GB) v jednotlivých zemích, a také na základě oficiálních statistických údajů týkajících se průměrné mzdy v těchto státech.

Pro Apple je stále nejdůležitější trh USA, proto někteří předpokládali, že právě tam bude nejlepší poměr ceny nového iPhonu a průměrné mzdy. Ale ukázalo se, že nejrychleji si na tuto novinku vydělají občané vyspělých evropských zemí a Spojených arabských emirátů.Například průměrný obyvatel Švýcarska musí pracovat jen 5,1 dne, obyvatelé Lucemburska necelých 7 dní, zatímco Norové 7 a půl dne. Ke skupině zemí, kde si člověk pořídí nejnovější smartphone Apple za relativně nejkratší dobu patří také Spojené arabské emiráty – na koupi smartphone nejnovější generace musí průměrný obyvatel této země vydělávat 7,6 dne. Stejný mobil si ve Spojených státech pořídíte za 8,4 dne práce.

Víme, kolik u nás bude stát nový iPhone. Je to částka 29 990 Kč.Vzhledem k tomu, že průměrná hrubá měsíční mzda v ČR podle Českého statistického úřadu činí 31 851 Kč (čistá mzda je 24 011 Kč), průměrný Čech musí pracovat 26,2 dne, aby ušetřil na nákup nového iPhone. Samozřejmě za předpokladu, že nemá žádné jiné výdaje a sbírá peníze jen na mobil.

Nejdéle musejí na iPhone XS pracovat obyvatelé Filipín, tedy přes 156 dní. Tyto statistiky nejsou zrovna potěšující také pro Pákistán – kvůli místním nízkým platům zde musí člověk s průměrným příjmem vydělávat přes 88 dní.