Apple Carrousel du Louvre, první Apple Store ve Francii, se po devíti letech a po pouhých dvou dnech, kdy je v prodeji iPhone XR, trvale uzavřel. Zatímco toto oznámení je zklamáním pro pařížské turisty a místní obyvatele, nový Apple Store bude hned za rohem.



Zatímco první Apple Store se otevřely ve Spojených státech v roce 2001, ve Francii nebyl žádný až do roku 2009. V červnu 2008 Apple konečně potvrdil, že v nákupním středisku Carrousel du Louvre nedaleko slavného muzea Louvre postaví dvoupatrový Apple Store. Nebyl umístěn přímo pod pyramidou Louvre, ale mírně na západě. Návrh byl vytvořen architektem I.M Peiem, který také skvěle vymyslel plovoucí schodiště, které se používalo v bývalém sídle společnosti NeXT Computer v Redwood City, CA.

V roce 2009 byla pátá generace přehrávače iPod nano novým produktem a Apple začlenil  barvy do vzhledu fotografií v obchodě. Na oknech byly umístěny velké bannery, které odrážely vzhled obrácené pyramidy. Pyramida se dokonce objevila i na suvenýrech, které byly dány prvním zákazníkům, každý z nich byl zabalen v krabici ve tvaru pyramidy.

Apple Carrousel du Louvre se otevřel 7. listopadu 2009, kde čekalo stovky návštěvníků. Podle společnosti Apple zde bylo zaměstnáno 150 zaměstnanců. Někteří byli přiděleni k vyhrazenému prostoru pro nákup, aktivaci a konfiguraci telefonů iPhone. Někteří původní zaměstnanci zde zůstali, aby uklidili Apple Store při jeho zavření.

Pro slavnostní otevření vytvořil výrobce příslušenství Incase speciální kolekci pouzder Carrousel du Louvre, včetně pouzdra pro 13-palcový MacBook Pro a pouzdra pro iPhone 3GS. Všechny měly modrou a purpurovou pyramidovou strukturu.

Kromě toho, že byl prvním Apple Store ve Francii, byl pozoruhodný z několika důvodů. Společnost Apple provozovala v prodejně svůj moderní pokladní systém. Později byl přijat systém EasyPay, který zákazníkům umožňuje nakupovat pomocí zařízení iOS. V Paříži byla také k dispozici v roce 2015 zlatá edice Apple Watch. V roce 2017 Tim Cook navštívil zákazníky a zaměstnance v obchodě během své cesty do Francie.

Nyní se bude pozornost soustředit na Apple Champs-Élysées v Paříži, až se otevře příští měsíc. Po staletí byla tato třída známá pro své obchody a atmosféru. V budoucnu možná bude nový Apple Store stejně tak ikonický jako jeho předchůdce.

https://twitter.com/AlexisFilipe_/status/1056111742223294464

Zdroj: 9to5mac.com