Australská vláda zvažuje návrh zákona, který by vyžadoval, aby technologické společnosti jako například Apple poskytly pomoc vládním agenturám, které vyšetřují zločiny. Podle australské vlády je šifrování problematické.



A to protože šifrované komunikace jsou stále častěji využívány teroristickými skupinami a organizovanými zločincemi, aby se zabránilo jejich odhalení. Jak uvedl TechCrunch, Apple dnes napsal sedmistránkový dopis australskému parlamentu kritizující navrhovanou legislativu. V dopise Apple vysvětluje důležitost šifrování v ochraně národní bezpečnosti a životů občanů od kriminálních útočníků, kteří vyhledávají způsoby napadení iOS zařízení. Podle Apple není čas na oslabení šifrování. Stále silnější – ne slabší – šifrování je nejlepší způsob, jak chránit před těmito hrozbami. Například Apple uvádí, že jazyk v zákoně by umožnil vládě, aby si objednávala společnosti, které vytvářejí inteligentní domácí reproduktory, aby instalovaly trvalé možnosti odposlechů nebo vyžadovaly, aby výrobci zařízení vytvořili nástroj pro odemknutí zařízení.

Apple bojuje proti legislativě proti šifrování po celá léta a jeho nejvíce veřejná bitva byla proti americké vládě v roce 2016 poté, co bylo společnosti Apple nařízeno, aby pomohla FBI odemknout iPhone Syeda Farooka, jednoho ze střelců v prosinci 2015 v San Bernardinu. Apple se proti tomu postavil a tvrdil, že by to vytvořilo nebezpečný precedens s vážnými důsledky pro budoucnost šifrování iPhonu. Společnost Apple se nakonec rozhodla a americká vláda našla alternativní způsob přístupu k zařízení, ale Apple se neustále musí vypořádávat s dalším úsilím o vymáhání práva v boji proti šifrování.

Zdroj: macrumors.com