Nový 11-palcový a 12,9-palcový iPad Pro je vybaven portem USB-C namísto portu Lightning. Jenom proto, že zařízení obsahuje nový port, neznamená to, že můžete připojit všechno.



Existují ještě některá omezení, ale USB-C usnadňuje připojení k externím displejům, fotoaparátům a dalším doplňkům. iPad Pro nemá Thunderbolt. Má USB-C 3.1, což umožní připojit například 5k monitor s rychlostí 60 snímků za sekundu.

Externí displeje
Nový iPad Pro se může připojit přímo k displejům, které komunikují prostřednictvím standardu DisplayPort. Do iPadu na jednom konci můžete připojit kabel USB-C a na druhém konci externí monitor s portem USB-C, jako je displej 4K LG UltraFine. iPad podporuje výstup HDR10, takže může plně využívat vysoce dynamických displejů, jako je 27-palcový LG 27UK850. Co je trochu nepříjemné, nemůžete použít kabel USB-C, který je dodáván v krabici s iPadem. Potřebujete kabel USB, který podporuje připojení s vysokou šířkou pásma. Většinou je to USB-C kabel, který dostanete s displejem. Displej LG 5K UltraFine, který Apple prodává, není kompatibilní. Proč? Má konektor USB-C, ale je to displej Thunderbolt 3, ten iPad nepodporuje.

Nabíjení jiných zařízení
Port USB-C na zařízení iPad Pro dokáže nabíjet připojená zařízení až do rychlosti 7,5 W. Pokud máte kabel USB-C, můžete připojit iPhone a nabíjet ho pomocí iPadu. Pokud máte dva nové iPady Pro, můžete použít připojený kabel USB-C a nabít ho. Apple nedávno vydal kabel USB-C pro Apple Watch, takže můžete dokonce nabít i Apple Watch, když jste na cestách.

Importujte fotografie a videa

iPad nepodporuje externí úložiště. Nemůžete připojit flash disk a zobrazit soubory. Jedná se o omezení operačního systému, což se určitě změní s aktualizací softwaru, zatím to ale není možné. Mnoho fotoaparátů je vybaveno porty USB-C nebo mini-USB. Pokud máte příslušný adaptér nebo kabel, můžete jej připojit k iPadu a importovat soubory a prohlížet si fotografie na velké obrazovce. Totéž platí pro import karty SD. Společnost Apple nyní nabízí vlastní čtečku paměťových karet. Dokonce podporuje rychlé přenosy pomocí UHS-II karet.

Připojte hardwarové klávesnice a Ethernet

iPad má ovladače pro mnoho základních typů příslušenství USB. Služba iOS vás nenechá instalovat další ovladače, ale podporuje překvapivý počet základních externích zařízení, která byste mohli připojit. Například hardwarové klávesnice budou fungovat. Můžete použít adaptér USB-C a připojit jej a zařízení by ho mělo detekovat. Apple samozřejmě dává přednost používání klávesnic Bluetooth nebo Apple Smart Keyboard Folio. Další věc, kterou iPad podporuje, je Ethernet, takže váš iPad může skutečně používat kabelové sítě, pokud nemůžete používat WiFi.

Zdroj: 9to5mac.com