Kvůli nařízení GDPR se od technologických společností požaduje, aby umožnily uživatelům stáhnout si veškerá data, které se nahrávají na jejich servery. Společnost Amazon poslala v Německu omylem 1700 hlasových záznamů špatnému uživateli.



GDPR má pro koncové uživatele řadu výhod nejen v EU, ale i celosvětově. Jednou z hlavních změn jsou firmy nabízející uživatelům možnost stahovat všechna data, která jsou uložena z jejich účtu. To je užitečné v mnoha ohledech, a to i mimo otázky týkající se zabezpečení a ochrany soukromí. Existuje však také riziko, že všechna vaše osobní data se dostanou do špatných rukou, když tech společnosti reagují na požadavky uživatelů. Jak uvádí německý časopis c’t (přes The Verge), Amazon poslal v srpnu 1700 hlasových záznamů špatnému člověku. Po zadání požadavku na uživatelské údaje do Amazonu dostal jeden muž nahrávky, i když neměl zařízení Amazon Alexa.

Při poslechu souborů tento muž zjistil, že to jsou záznamy dalšího uživatele. Poté, co  Amazon nereagoval na tento problém, přinesl soubory do c’t, kde novináři dokázali zjisit, kdo je dotyčný uživatel. Mezi soubory byly příkazy pro ovládání Spotify, domácího termostatu a alarmů. Byly zaznamenány také záznamy, které naznačovaly, že uživatel společnosti Alexa vlastnil také Fire TV. „Použitím těchto souborů bylo snadné identifikovat osobu, o kterou se jednalo. Amazon vydal, že se jedná o ojedinělý případ. „Byl to nešťastný případ lidské chyby. Vyřešili jsme tento problém a podnikli kroky k dalšímu zlepšení našich procesů,“ řekl mluvčí Amazonu společnosti The Verge.

Zdroj: 9to5mac.com