Dodavatel čipu Qualcomm vyhrál druhou soudní potyčku ve své celosvětové patentové bitvě s Applem, přičemž výrobce iPhonů prohlásil, že vyřazuje starší modely z německých obchodů.



Vítězství společnosti Qualcomm v Německu přichází týdny poté, co získala soudní příkaz k zákazu prodeje některých modelů iPhone v Číně. Apple, který napadá obě rozhodnutí, i nadále nabízel své iPhony v Číně, ale provedl změny svého operačního systému iOS v důsledku čínské objednávky.

Německé vítězství může ovlivnit jen několik milionů iPhonů ze stovek milionů, které Apple prodává každý rok. Přesto je to malá, ale jasná výhra v komplexní právní bitvě, která se v nadcházejících měsících obrátí v překážku, neboť regulátoři antimonopolní politiky a Apple bude mít s Qualcommem soud ve Spojených státech.

Společnost Apple tvrdí, že se společnost Qualcomm zapojila do nezákonného chování, aby zachovala monopol u modemových čipů, které pomáhají mobilním zařízením připojit se k bezdrátovým datovým sítím. Společnost Qualcomm dále obvinila společnost Apple z toho, že využívá obrovské stabilní technologické inovace dodavatele čipu bez řádné kompenzace.

Zatímco zákaz prodeje v Číně by mohl ublížit společnosti Apple, je nepravděpodobné, že obě patentové potyčky budou mít vliv na širší bitvu, kde společnost Qualcomm utrpěla řadu neúspěchů v boji proti americkým antitrustovým regulátorům.

Akcie společnosti Apple se v pozdním obchodování snížily o 2,3 procenta ze zisku 157,12 USD a vážily na širším trhu.

Zdroj: reuters.com