V roce 2014 Garrett Wilhelm použil svůj iPhone 6 Plus za jízdy kvůli volání přes FaceTime a naboural do zadní části jiného vozidla. Při havárii zemřela petiletá Moriah Modisette a její otec James Modisette podal v roce 2017 žalobu proti Apple.



A to kvůli tomu, že společnost nenabízela bezpečnostní varování nebo funkci, která zabraňuje používání FaceTime během jízdy. Podle žaloby Apple v té době měl patent na technologii, která by zabránila používání FaceTime během řízení, ale nezveřejnila takovou funkci. Žalobci požadovali od společnosti Apple náhradu škody za selhání instalovat bezpečnější verzi pro uživatele. V době, kdy se nehoda stala obsahoval iPhone nezbytný hardware k automatickému vypnutí FaceTime, Apple však nedokázal konfigurovat iPhone automaticky.

Soud rozhodl, že Apple není vinen za havárii a toto rozhodnutí potvrdil i odvolávací soud v Kalifornii. Ten také potvrdil, že Apple nenese zodpovědnost za jednání uživatelů jak používají aplikace. Garrett Wilhelm byl obviněn ze zabití. Jeho proces byl odložen několikrát, protože se stále nepodařilo získat data z jeho iPhonu, ale pokud bude uznaný vinným, mohl by být ve vězení až 20 let. Zatímco Apple nebyl zodpovědný za havárii, společnost od té doby zpřístupnila funkci Nerušit, která zabraňuje uživatelům přistupovat k aplikacím jako FaceTime při řízení. Funkce je také určena k zablokování příchozích zpráv a telefonních hovorů, pokud telefon není připojen k vozidlu přes Bluetooth.

Zdroj: macrumors.com