Apple se údajně snaží změnit dovatele pro výrobu starších iPhonů, aby se vyhnul ztrátě příjmů v důsledku patentového sporu se společností Qualcomm. Začátkem tohoto týdne byl udělen zákaz dovozu iPhone 6 až iPhone X v Číně poté, co soud zjistil, že tato zařízení porušila dva patenty společnosti Qualcomm.



Nicméně podle dokumentů Nikkei Asian Review nejsou telefony vyráběné společností Pegatron zakázány, protože tchajwanský dodavatel zaplatil licenční poplatky za konkrétní software, zatímco konkurenční dodavatelé Foxconn a Wistron to neudělali. Jeden ze zdrojů uvedl, že Apple měl první jednání se společností Pegatron o tom, zda by tchajwanská společnost mohla převzít další produkci iPhone, aby se vyrovnala dopadu zákazu. Dosud však nebylo přijato žádné rozhodnutí. Vezmeme-li v úvahu posun spotřebitelů k novějším modelům, odhaduje se, že díky zákazu dovozu iPhone by mohl Apple přijít zhruba o 5 miliard dolarů, což představuje 3% celkových příjmů iPhone.

To může být sníženo o polovinu na 2,5 miliardy dolarů, pokud bude společnost Pegatron osvobozena od daní, říkají dva zdroje. A pokud se Apple později rozhodne požádat společnost Pegatron, aby zesílil výrobu, dopad by byl ještě menší, dodaly zdroje.
Apple varoval, že zákaz dovozu iPhone do Číny by způsobilo opravdu nenapravitelné škody pro Apple, jiné společnosti a spotřebitele. Ve čtvrtek oznámil Apple uvedení aktualizací softwaru pro uživatele v Číně, která by měla být k dispozici na začátku příštího týdne a která by se měla zabývat otázkami souvisejícími s patenty.

Zdroj: macrumors.com