Minulý týden jsme informovali o některých z prvních uživatelů Apple Watch Series 4, kteří byli překvapeni zjištěním, že po použití nové aplikace EKG měli fibrilaci síní (A-fib). 46letý muž vystoupil v ABC a sdílel více informací o tom, jak mu Apple Watch zachránil život.



Zajímavé je, že Ed Dentel cítil v letošním roce bolest na hrudi, ale po vyšetření nebylo nic objeveno. Pokud by neměl Apple Watch, pravděpodobně by neměl ani tušení o svém zdravotním stavu. Dentel sdílel krátký přehled svých zkušeností s aplikací EKG. Jak Apple popisuje fibrilaci síní: „AFib znamená, že srdce bije v nepravidelném rytmu mezi 50 a 120 BPM. AFib je nejběžnější formou závažné arytmie nebo nepravidelného srdečního rytmu. Pokud obdržíte varování AFib a nebyli jste diagnostikováni, měli byste se poradit se svým lékařem.“ „Aplikace EKG mě okamžitě varovala – není to něco, o čem jsem kdy slyšel, ale protože jsem nikdy předtím neměl problém, myslel jsem, že je něco špatně, takže jsem nastavil všechno znovu,“ řekl Dentel ABC News.

V pátek ráno, po snídani se svou sedmiletou dcerou, to zkusil znovu. „Opět varování. Takže jsem zavřel všechno a zkusil to znovu. Stejný výsledek,“ řekl. Požádal svou ženu, aby to zkusila. Její vysledky byly v pořádku. Dvakrát. „Dal jsem je na levé zápěstí, AFib, potom na pravé, opět totéž. Takže jsme se trochu vyděsil.“ Rozhodl se navštívit lékaře, ale skoro odešel, jelikož čekárna byla plná a on neměl čas čekat. Znovu zkontroloval Apple Watch, které stále ukazovaly varování. Po vyšetřeních, které nakonec absolvoval mu lékař sdělil, že mu Apple Watch možná zachránily život.

Zdroj: 9to5mac.com