Největší partner dodavatelského řetězce Apple Foxconn hodlá zahájit novou továrnu ve Vietnamu jako způsob, jak zabránit nestabilitě a nejistotě kvůli pokračující obchodní válce mezi Čínou a USA.



Momentálně je většina iPhonů sestavena společností Foxconn nebo Pegatron v čínských továrnách kolem Shenzhenu a Šanghaje. Malé objemy starších modelů se vyrábějí v Brazílii a Indii, což společnosti Apple umožňuje vyhnout se vysokým dovozním poplatkům v regionech, protože produkty mohou být považovány za domácí. Vytvoření nové továrny ve Vietnamu bude náročné kvůli chudší infrastruktuře a dostupnosti pracovníků.

Foxconn se obává, že pokud bude americká a čínská válka pokračovat, bude cena exportovat iPhony tak neúměrně vysoká, že se Apple obráti k jiným výrobcům, aby se udržely náklady. Foxconn sám hledá alternativní výrobní místo, aby neztratil spolupráci s Apple. Teprve před týdnem Trump sdělil, že na iPhone umístí daň 10 dolarů. Tento týden oznámil Bílý dům a čínská vláda 90denní obchodní příměří, které slibovalo, že neuvede žádné další poplatky po tuto dobu. Tím se obnovila určitá dočasná stabilita, takže jednání mezi zeměmi mohou probíhat, ale výhled je stále nejasný.

Zdroj: 9to5mac.com