Prodeji iPhonů se v Indii nedaří, alespoň jak se očekávalo. Indie má 1,3 miliardy obyvatel a to je pro Apple velmi důležité číslo k rozšíření na tento trh. Zprávy The Wall Stree Journal tvdí, že Apple nechce změnit svůj tradiční obchodní model na prodej iPhonů. Než aby upřednostnil prodej mobilních telefonů, tak raději omezuje počet, ale vysokou cenu nechává. Prodej iPhonů v letošním roce klesl o 40 procent o proti roku 2017 a tržní podíl společnosti Apple klesl zhruba o jedno procento z původních dvou procent.



Apple má vytvořený pětiletý plán na zvýšení prodeje v Indii na 5 miliard dolarů do roku 2020, ale iPhony zaznamenaly v posledním fiskálním roce tržby ve výši 1,8 miliardy dolarů, což naznačuje, že Apple pravděpodobně nedokáže splnit svůj cíl.

Vláda zatím nepomohla Applu ani v otevření prvního Apple Storu, protože prodejci musí splnit 30 procent výrobního materiálu z Indie.

Tim Cook zatím zůstává optimisticky naladěn a jednání s indickou vládou probíhají i nadále, aby byla snaha o vstup na indický trh v co největší míře.

Nyní se plánuje na příští měsíc jednání s ministrem obchodu a průmyslu Suresh Prabhu. Ministr poznamenal, že by chtěl, aby Apple vytvořil v Indii kanceláře, ale situace se v Indii během několika posledních let značně změnila. Jednání mezi Applem a Indií stále trvají.

Zdroj: 9to5mac.com