Společnost Qualcomm plánuje podání žaloby na Apple týkající se patentů iPhone XS, iPhone XS Max a iPhone XR v Číně, což by teoreticky zabránilo prodeji těchto zařízení v zemi, řekl dnes právník společnosti.



Minulý týden čínský soud udělil zákaz prodeje starších zařízení, počínaje iPhone 6 až  iPhone X v Číně poté, co rozhodl, že tato zařízení porušují dva patenty společnosti Qualcomm a čipová společnost nyní plánuje uplatnit tytéž patenty v nejnovějších iPhonech v rámci právní bitvy s Apple. První patent údajně umožňuje uživatelům upravovat a přeformátovat velikost a vzhled fotografií, zatímco druhý se týká správy aplikací pomocí dotykové obrazovky při prohlížení a navigaci v aplikaci. Ve svém vyjádření, které bylo vydáno v návaznosti na rozhodnutí na začátku tohoto týdne, Apple uvedl, že všechny modely zůstávají k dispozici pro zákazníky v Číně.

„Pokus společnosti Qualcomm zakazovat naše výrobky je dalším zoufalým krokem společnosti, jejíž nezákonné praktiky jsou vyšetřovány regulátory po celém světě. Všechny modely zůstávají k dispozici pro naše zákazníky v Číně. Společnost Qualcomm uplatňuje tři patenty, které dosud nikdy nebyly platné, včetně těch, které již byly zrušeny. Všechny naše právní možnosti budeme prosazovat prostřednictvím soudů.“ Zprávy naznačují, že Qualcomm se snaží vyvíjet tlak na společnost Apple k řešení dlouhotrvajícího sporu mezi oběma společnostmi, a to především prostřednictvím licenčních poplatků souvisejících s čipy.

Zdroj: macrumors.com