Implementátoři USB na fóru  dnes oznámili spuštění programu ověřování USB typu C, který je určen k vytvoření definice ověřování založené na kryptogramu pro nabíječky a zařízení USB-C. 



To je důležité, protože ověřování USB-C poskytuje ochranu proti škodlivému firmwaru  a hardwaru v zařízeních USB-C. Existuje několik útoků založených na rozhraní USB, které jsou ve veřejném prostoru a jsou schopné dělat věci jako například vkládání kláves, instalace zadních dveří, emulování pohybů myší, protokolování dat, únosy, infikování počítačů s viry a další. 

Kromě ochrany proti škodlivému hardwaru bude program udržovat hostitelské systémy v bezpečí před nekompatibilními nabíječkami USB, které by mohly potenciálně způsobit škody.

Pomocí USB-C protokolu ověřování mohou hostitelské počítače ověřit pravost zařízení, kabelu nebo nabíječky USB-C. Toto potvrzení se provádí správně, když je spojení provedeno před přenesením nevhodného napájení nebo přenosu dat.

Výrobci, kteří vytvářejí zařízení, používající rozhraní USB-C, budou schopni implementovat nový autentizační protokol do svých zařízení, aby ochránili spotřebitele. Aktuálně neexistuje implementace podpory pro ověřování USB-C, s protokolem poskytovaným jako volba pro OEM. 

Apple pravděpodobně bude jednou ze společností, která v budoucnu přijme protokoly ověřování USB-C (s ohledem na bezpečnost). Zároveň se jedná o důležité rozhodnutí, protože nic nebrání tomu, aby Apple začal masivně vyrábět budoucí iPhony s USB-C konektorem, který se přidá k MacBookům, MacBookům Air, MacBookům Pro a iPadům Pro.