Je to tak. Jablečný telefon byl poprvé představen již před 12 lety dne 9. 1. 2007 na konferenci Macworld samotným Stevem Jobsem. První iPhone se však začal prodávat až o několik měsíců později, navíc byl prodej výhradně přes operátora. Ten den opravdu Apple opět změnil svět. Do nudných vod tlačítkových telefonů připlul iPhone s kapacitním displejem a mnoha funkcemi



Připomeňme si, jak dokonalou prezentaci Steve Jobs předvedl. Humor, který připravil byl jemu vlastní.

Apple se od té doby stal jedničkou v inovacích mobilních telefonů, zatím sedmkrát měnil design a přinesl nesčetně mnoho nápadů, kterým se lidé posmívali, ale implementovali je později i další výrobci mobilních telefonů. Do dnešních dnů existuje celkem 21 modelů iPhonů od variant se 4GB paměti až po 512GB.

Pojďte si s námi připomenout první iPhone.

Původní iPhone se v době uvedení jmenoval pouze iPhone a zpětně jej i samotný Apple nazývá různými jmény – najdeme iPhone 2G, původní iPhone či posledním označením iPhone Original na tiskové konferenci v červnu 2010.

Hardwarové specifikace přístroje byly v roce 2007 velice nadprůměrné, konkrétně se jednalo o procesor Samsung S5L8900 (412MHz ARM 1176 procesor, grafický koprocesor PowerVR MBX 3D) a operační paměť o velikosti 128 MB (eDRAM). Pro uživatele bylo připravené dodatečně nerozšiřitelné, integrované, flashové úložiště o velikosti 4, 8 či 16 GB, což se zdá v dnešní době spíše úsměvné. Samotnou výrobu přístroje prováděla, podobně jako u dalších výrobků společnosti Apple, firma Foxconn. iPhone 2G byl dodáván s předinstalovaným operačním systémem iPhone OS 1.0. Nejvyšší verze, kterou je možné na tento iPhone nahrát, je iPhone OS 3.1.3, z roku 2009.

Nenativní aplikace byly v telefonu řešeny za pomocí webových stránek. Později se nalezly způsoby, jak obejít zabezpečení iPhone a do telefonu vlastní aplikace nahrát přes tzv. jailbreak. Telefon bylo v počátcích možné koupit pouze u výhradního amerického operátora AT&T a noví zákazníci se v prvních dnech setkávali s problémovou aktivací, protože servery AT&T nebyly na takový nápor prodejů připravené.

Klíčové vlastnosti

  • 2G sítě
  • 30 pinový konektor
  • 3,5 „širokoúhlý displej s více dotyky
  • Vestavěný webový prohlížeč Safari a připojení Wi-Fi
  • 2 megapixelový fotoaparát
  • Akcelerometr
  • Snímač přiblížení
  • Snímač okolního světla

Cena: 499$ až 599$ (8.210,- Kč až 12.300,- Kč).

Zdroj: wikipedia.org