Organizace ROPID ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy a dalšími partnery připravila na přelomu roků hned několik novinek v oblasti dopravních informací. Cestující si nyní mohou na mapách Google vyhledat spojení v celé síti Pražské integrované dopravy, nově i včetně vlaků a informací o mimořádnostech na všech linkách v síti PID. V odjezdech autobusových linek soukromých dopravců se pak začínají objevovat informace o aktuálních zpožděních spojů. Data o jízdních řádech jsou zároveň dostupná veřejně každému, objevují se tak i v mnoha dalších aplikacích, například v mapách nebo mobilní aplikaci od Seznamu.



„Pražská integrovaná doprava je tak prvním systémem v ČR a jedním z mála dopravních systémů ve střední Evropě, který poskytuje aktuální reálná data o provozu ve strojově čitelném formátu,“ informuje ředitel ROPID Petr Tomčík.

„Naší prioritou je co největší otevřenost dat o životě ve městě, proto chceme v tomto nastoleném trendu pokračovat, zejména v otázce co nejrychlejšího zpřístupnění aktuálních dat o polohách vozidel pražského Dopravního podniku, což je pro cestující naprosto zásadní informace,“ dodává náměstek primátora hl. m. Prahy a radní pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Díky napojení na databázi mimořádných událostí v provozu, kterou společně využívají dispečinky ROPIDu a Dopravního podniku hl. m. Prahy, též publikujeme tzv. „realtime“ data o aktuálním provozu v podobě textových upozornění u dotčených linek (tzv. „travel alerts“), takže cestující plánující si svou cestu je v případě mimořádnosti upozorněn, že na jeho trase hrozí problémy.