Rostoucí počet uživatelů zaznamenal problémy s podsvícením displeje v MacBooku Pro 2016 a novějším. Problém se týká hlavně těch zářízení, které mají Touch Bar a často vede k tzv. „fázovému světelnému efektu“ v dolní části displeje.



Podle webové stránky iFixit, která zdůraznila problém, je hlavní příčinou použití tenkých křehkých flex kabelů, které propojují displej s deskou řadiče displeje v modelech z roku 2016 a novějších, na rozdíl od odolnějších kabelů používaných v předchozích generacích. Taylor Dixon ze společnosti iFixit vysvětluje: „Když byl poprvé vydán, design vypadal dobře. Ale jako vždy, problém je v detailech. Apple se rozhodl pro tenké, křehké flex kabely, oproti drátěným kabelům používaným v předchozích zařízeních, které pomohly zmírnit napětí při opakovaném otvírání a zavírání.“ Stručně řečeno, normální opakované otevírání a zavírání MacBooku může vést k tomu, že tenké ohebné kabely se stanou křehkými a časem se rozbijí.

Tento problém byl zveřejněn na webových stránkách Flexgate, v komunitách Apple Support a na diskusních fórech MacRumors. Není jasné, kolik uživatelů tento problém má, ale stále přibývá oznámení. Problém se zhoršuje, když zákazníci vezmou svůj MacBook Pro do Apple k opravě, protože iFixit tvrdí, že flex kabely jsou integrovány do displeje a nemohou být nahrazeny jednotlivě. Namísto toho je třeba vyměnit celou sestavu displeje. Zatímco některým zákazníkům se podařilo získat opravu zdarma, nebo levnější, zdá se, že mnozí platili plnou cenu. Společnost Apple nezavedla program opravy. Na petici, vyzývající Apple, aby spustila takový program, se objevilo více jak 2 200 podpisů.

Zdroj: macrumors.com