Nový způsob pro napadení malwarem systému macOS Mojave byl podrobně popsán výzkumnými pracovníky v oblasti bezpečnosti. Malware se pokoušel napadnout macOS Mojave v období od 11. do 13. ledna.



Uživatelé viděli upozornění, že Adobe Flash Player je třeba aktualizovat, viděli také výzvu, aby otevřeli soubor a stáhli aktualizaci do svého prohlížeče. Ti, kteří soubor stáhli, spustili malware a jejich Mac byl infikován trojským koněm nazvaným Shlayer. Zatímco mnoho pokusů o útok prostřednictvím reklamy nedokáže narušit různé systémy ochrany, které jsou k dispozici, grafický soubor měl skrytý kód, který používal steganografii, který vyžadoval jiný kód, aby prohlédl obrazový soubor pro cizí data, který byl pak použit. VeryMal provedl podobné útoky již v minulosti, ale nyní použil méně známou metodu.

Zatímco je obecně snadnější chránit systém macOS ve srovnání s jinými operačními systémy, jako je Windows, je stále možné, že útočníci se pokusí infikovat vaše zařízení nebo získat data ze systému. Uživatelé Macu by měli být i nadále opatrní, pokud jde o upozornění on-line, které vyžadují instalaci nebo aktualizaci softwaru z neoficiálních zdrojů, a pečlivě prozkoumat tato oznámení, aby zjistili, zda jsou skutečné. Malware je nadále problémem pro uživatele všech operačních systémů, ale stále více se stává problémem pro ty, kteří používají macOS. Netýká se to poze útoků, jako byl tento, například zprávy v září uváděly, že i některé aplikace v Mac App Store provádějí škodlivé akce, jako je například zasílaní dat uživatele třetím stranám.

Zdroj: appleinsider.com