Bezpečnost na internetu se stává stále důležitější. Zdá se, že každý druhý měsíc dochází ke značnému narušení dat. Jedním z klíčových věcí, které můžete udělat, abyste minimalizovali riziko tohoto narušení, je nastavit a používat dvoufaktorové (nebo vícefaktorové) ověřování.



Dvoufaktorové ověřování lze vysvětlit jako něco, co víte (vaše heslo) a něco, co máte (telefon nebo jiné autorizované zařízení). Většinou to funguje tak, že se přihlásíte na webové stránky pomocí běžných přihlašovacích údajů a budete vyzváni k zadání sekundárního kódu. Sekundární kód lze generovat několika způsoby a mění se každých třicet sekund. Povolením dvoufaktorového ověřování na webech, které je podporují, se hacker nebude moci přihlásit pouze pomocí vašeho uživatelského jména a hesla. Pro přístup k aktuálnímu kódu bude potřebovat přístup k vaší dvoufaktorové autentizační databázi.

Nejlepší aplikace pro dvoufaktorové ověřování

Když jsem poprvé začala používat dvoufaktorové ověřování, využila jsem schopnost vygenerovat kód ze zprávy SMS. Zatímco macOS a iOS umožňují snadné použití, nedoporučuje se to z hlediska zabezpečení. Výhodou aplikací pro je, že pracují offline (nebo mimo LTE). Jedna poslední věc, kterou musím vyzdvihnout je, že i když webová stránka říká, že funguje pouze s aplikací Google Authenticator, bude fungovat také některá z dalších aplikací, o nichž se zde zmiňuji. Pro nastavení dvoufaktorového kódu používají totiž stejný proces.

1Password

Aplikace 1Password nabízí také rodinný plán, který stojí 60 dolarů ročně a je k dispozici až pro pět lidí. Hesla mezi sebou můžete také sdílet například tehdy, když potřebujete přístup ke stejné kreditní kartě.

Skvěle navíc funguje platformách macOS a iOS, kde automaticky zkopíruje heslo do schránky, když ji použijete pro přihlášení. Takže jakmile se přihlásíte, stačí jen stisknout klávesy CMD+V a kód pro ověření vložit. Další úžasná vlastnost této aplikace je, že vás informuje, zda služba, pro kterou máte uložené heslo, má dvoufaktorovou podporu a vyzve vás, abyste ji nastavili.

Authy

Authy je velmi jednoduchá aplikace, která dělá přesně to, co od ní očekáváte. Většina aplikací je velmi podobná. Hlavním cílem je umožnit skenování QR kódu pro generování hesla a pak jej uložit. Věc, kterou Authy dělá opravdu dobře (spolu s 1Password), je že je kompatibilní téměř všude, kde potřebujete.

Google Authenticator

Aplikace Google Authenticator je výchozím řešením pro dvoufaktorové ověřování. Hlavní nevýhodou při používání aplikace Google Authenticator je komplikace při přesunu do nového zařízení. Je to poměrně komplikovaný proces pro každý z vašich účtů. Uvnitř aplikace není možné synchronizovat databázi s vaším účtem Google. Aplikaci také chybí některé funkce, které má Authy jako podpora Face ID, ale je to stále lepší než nic. Pokud je služba Authy zdarma, je jen těžké doporučit Google Authenticator.

Microsoft Authenticator

Aplikace Microsoft Authenticator je opravdu dobře navržená dvoufaktorová autentizační aplikace. Pokud pracujete v organizaci, která silně využívá produkty společnosti Microsoft, pravděpodobně ji budete chtít používat, protože s Office 365 funguje velmi dobře. Funguje velmi podobně, jako Google Authenticator, ale usnadňuje nastavení nového zařízení. (za předpokladu, že je to z iOS do iOS).

Zdroj: 9to5mac.com