V poslední době se tiše mluví o novém standardu Rich Communications Services – nebo RCS. Stále se řeší vylepšení verze SMS a RCS používají i Microsoft a Google. Nyní se zdá, že Apple se může do RCS rovněž zapojit. GSMA zastupuje subjekty provozovatelů mobilních sítí. Informace se objevila 24. října 2018 a dosud nebyl snímek příliš rozšířen.



Podle uváděného snímku z konference se společností Apple zapojila do diskuze s GSMA a operátory o přijetí RCS do iOS. Aktuálně je situace nepřehledná a není moc zdrojů, které by nabízely více podrobností o tom, do jaké míry je Apple zapojen.

Snímek vysvětluje, že přídání RCS do iOS by:

  • zlepšilo komunikaci zpráv z Apple zařízení na konkurenční platformy
  • uspokojilo to potřeby operátorů na vysoce koncetrovaných trzích Applu, které nasazují RCS
  • připravení na budoucnost po době po 2G a po SMS

Znovu není jasné, zda diskuse Applu s GSMA vedly k něčemu velkému. Snímek však naznačuje, že „operátoři vyvíjejí tlak na Apple, aby spustili RCS“ a možná mu v budoucnu ani nic jiného nezbyde.

Cílem RCS univerzálního profilu je přinést všem uživatelům konzistentní datové zážitky. Služba RCS má podporu pro věci, jako je příjem pro čtení a indikátory psaní, vysoce kvalitní obraz, skupinové zprávy a další.

Je zřejmé, že to jsou všechny funkce služby iMessage, jak je tomu dnes. Apple integrace RCS by v podstatě znamenala, že ty iMessage funkce by se dostaly do neslavných „zelených bublin“ v konverzacích na iOS.