Apple se v budoucnu bude snažit, co nejvíce rozšířit a zkvalitnit svůj segment služeb. Analytik společnosti Bernstein Toni Sacconaghi však vyjádřil své obavy, že přibývá vývojářů, kteří jsou nespokojeni s rozdělením příjmů 70/30 z App Store, což ubližuje dlouhodobému růstu, uvádí CNBC.



V poznámce pro investory, Sacconaghi píše, že investoři se obávají vzpoury vývojářů proti této „Apple Tax“, která by mohla ublížit růstu segmentu služeb. Netflix, Spotify a Fortnite hrozí, že přestanou, nebo už přestali platit „Apple Tax“, což by pro Apple znamenalo ztrátu 15 až 30 procent příjmů z App Store.

Tato obava investorů přichází po rozhodnutí společnosti Netflix, které učinila minulý měsíc, k odstranění funkce fakturace v aplikaci iOS pro nové zákazníky. Další vývojáři, např. Epic Games, jsou také znepokojeni ohledně modelu rozdělení příjmů. Sacconaghi si myslí, že další velké společnosti nebudou následovat kroky Netflixu. Nakonec Sacconaghi uznává tyto obavy, ale věří, že největší hrozbou pro investory je stále prodej iPhonů.

Zdroj: 9to5mac.com