Tesla usiluje o dodávání baterií a to od firmy Panasonic do vozidel Tesla i v Gigafactory 3 v Číně, kde má Tesla nově podepsanou smlouvu s Tianjin Lishen na dodávání pro automobilku v Šanghaji. Smlouva má za cíl snížit závislost na japonském Panasonicu, jak uvedly dva zdroje.



Lishen má továrnu na výrobu baterií, kde vyrábí 2170 baterií, stejný formát, který se používá ve vozidlech Model 3, vzdálený jen 60 km do nadcházející továrny v Šanghaji.

V posledních letech Tesla odebírala baterie od společností Samsung SDI a LG Chem, ale s firmou Panasonic měla vždy výhradní smlouvu na dodávku baterií do elektrických vozů.

Panasonic vyráběla baterie v Japonsku a vyvážel je do Kalifornie pro program Tesla Model S a Model X, zatímco obě společnosti se podílely na výrobě baterií pro Model 3 v Gigfactory 1 v Nevadě.

Výkonný ředitel Elon Musk naznačuje, že se Tesla dívá po dalších dodavatelích pro Gigafactory 3.

Vzhledem k nejistotě, která přišla s obchodní válkou mezi Čínou a Trumpem, se Tesla rozhodla urychlit svůj plán zřízení výrobní kapacity v Číně, aby se zamezilo zvyšování sazeb u amerických vozidel.